Glas Javnosti

Haos u EPS: Sukob direktora i ministarke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nema mira u EPS-u! Malo, malo, pa izbije neka afera, bukne nezadovoljstvo radnika ili, kao što je to bilo prošle godine, dođe do kolapsa za vreme rukovođenja Milorada Grčića. Sada Miće nema, dobio je drugu funkciju, njegovo mesto je zauzeo Miroslav Tomašević, koji je posle najnovijih dešavanja i konfrontacije sa Dubravkom Đedović, ministarkom rudarstva i energetike, napisao ostavku.

Tako je ove srede u EPS-u, najkraće rečeno, haos! U 10.00 časova je počela sednica Nadzornog odbora, na kojoj su na suprotstavljenim stranama Tomašević i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka, naime, traži od v. d. direktora EPS-a da na dnevni red stavi tačku da se poništava prethodna odluka o prelasku EPS iz JP (javnog preduzeća) u AD (akcionarskoo društvo) u stoprocentnom vlasništvu države, već da se donese nova odluka o prelasku u AD, ali sa izmenom Statuta preduzeća u kojoj stoji da Skupštinu čini jedan čovek, a to je ministarka, koja bi postavljala sedam direktora i ceo menadžment.

Ovom odlukom se sindikatima oduzimaju sva prava predviđena zakonom.

Najpogubnija odluka je ta da bi EPS bilo preduzeće za proizvodnju električne energije, umesto dosadašnjeg preduzeća za proizvodnju i trgovinu električne energije. To bi značilo gašenje rudarskog sektora i nekontrolisani uvoz električne energije.

Deo sindikata, nezadovoljan razvojem situacije, otišao je da prekine sednicu Nadzornog odbora.

Najkraće rečeno - posledica ove odluke je da bi predsednik države Aleksandar Vučić preko ministarke mogao da postavlja izvršne direktora. Vučić je, kako saznajemo, naredio Tomaševiću da potpiše ovu odluku. V. d. direktora EPS-a je to odbio, ali mu je rečeno da "ima ko hoće".


Zbog svega toga Tomašević je u utorak uveče napisao ostavku.

Dakle, bure u EPS-u nikad dosta, a dani pred nama doneće epilog ovog sukoba na relaciji direktor - Ministarstvo...

Glas javnosti/Direktno

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR