Glas Javnosti

ХАОС СА ТУРИСТИЧКИМ АГЕНЦИЈАМА: Десет агенција је током 2018. остало без лиценци, али превареним путницима то не може да замени стрес и пропало лето

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 12.10.2018.

ВИШЕ од 8.000 српских туриста је овог лета остало без одмора, али је већини враћен сав новац који су уплатили. Протеклих месеци хиљаде грађана Србије нису успеле да отпутују на уплаћени одмор. Надокнађени аранжмани уплаћени у агенцијама чланицама ЈУТА.

Десет агенција је током 2018. остало без лиценци, али превареним путницима то не може да замени стрес и пропало лето. Овај број преварених путника је сигурно и већи, јер нико поуздано не зна колико је људи преварила агенција “Флај Флај”. Наиме, три пропале туристичке агенције оставиле су без путовања 7.950 људи: С.А.Б. 6.500, “Џез травел” 750 и “Миленијум” 720 туриста. На срећу, ове три агенције имале су “ЈУТА гаранцију”, па је грађанима бар враћен новац.

- Туристима је од “Јута гаранције” до сада исплаћено, без “Миленијума” који је тек недавно пропао, око 750.000 евра - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА. - Око 40 одсто путника агенције “С.А.Б” враћено је сто одсто новца, јер су уплатили аранжмане прошле године, а осталих 60 одсто је добило 70 одсто пара. Сви “Џезови” путници су добили 100 одсто новца. “Миленијумовим” путницима са југа Србије очекујемо да ћемо вратити око 60.000 евра. Такође, са дестинација смо аутобусима вратили 1.900 остављених путника, јер пропале агенције нису платиле превоз.

С обзиром на то да у сезони посредством агенција путује око 900.000 туриста, то значи да је око један одсто укупног броја путника остало без одмора. Статистички то није много, али је слаба утеха хиљадама преварених грађана.

С друге стране, када се броју путника који су путовали преко агенција додају и путници који су индивидуално отишли на море - стиже се до броја већег од 1.200.000 српских туриста и добре туристичке сезоне.

- Сезона је ипак за око седам одсто била слабија него прошла - истиче Сеничић. - Грчка је, као и протеклих година имала највише путника, више од пола милиона, али их је, ипак, било мање за пет одсто него лане. Победнице сезоне су Турска, која бележи повећање од 50 одсто и Египат са повећањем од 60 одсто туриста у односу на лане. За разлику од ових земаља, Италија, Шпанија, Црна Гора и Бугарска имају већ годинама исти број туриста, који се уопште не мења. 

ИЗГУБИЛИ УГОВОРЕ

ОКО 500 људи који су уплатили одмор у агенцији “С.А.Б.” није тражило повраћај новца, а претпоставља се да су изгубили или бацили уговор о путовању и неки доказ о уплати. Осигуравајућа кућа ДДОР Нови Сад, на основу налаза Туристичке инспекције, има сазнања о постојању аранжмана по којима нису поднети одштетни захтеви, па су резервисали више од шест милиона динара за будуће захтеве. Путници имају рок од две године да приложе доказе о уплати.

 


БРОЈКЕ
* 900.000 туриста летовало преко агенција
* 750.000 евра исплаћено туристима
* 500 путника “С.А.Б.” није тражило новац

Глас јавности / НОВОСТИ / од 12.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR