Glas Javnosti

GUŽVE ZA IZDAVANJE PASOŠA TEŠKO JE IZBEĆI: Šapčani red čekaju od ponoći, a u Beogradu se zakuzuju termini do sredine avgusta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ogromni redovi za izdavanje dokumenata, najviše zbog pasoša koji su većini građana istekli prošle godine su već mesecima.

Oni koji u MUP odu bez zakazivanja, možda i nećete stići na red, ali nije lako ni zakazati. u Beogradu Najveće su gužve, gde se ne mmže doći na red do sredine avgusta, a najmanje su u Subotici.

Ogrmone gužve su i za ostala dokumenta, a nepregledeni redovi ispred stanica MUP-a u nekim gradovima formiraju se ili u ranim jutarnjim satima, pre zore, ili čak i dan pre!

Zbog činjenice da je rok za zamenu starih biometrijskih pasoša bio 31. decembar 2009. godine, a kako nam je prošla godina propala zbog korone, a najveći broj građana Srbije odlazak u inostranstvo vezuje samo za letovanje - sada su svi pohrilili da ih izvede

Preko sajta "eUprave" moguće je zakazati termin u deset beogradskih opština: Voždovac, Čukarica, Stari grad, Savski venac, Rakovica, Palilula, Novi Beograd, koji ima i posebnu opciju sa šalter koji radi isključivo nedeljom, zatim Zemun, Zvezdara, Vračar.

 

Ali u skoro svim opštinama gotovo pored svakog termina u narednih mesec dana piše - ZAKAZANO! Tek termini su otvoreni za mesec dana, dakle ne možete sada da zakažete za recimo 30. avgust.

Na Novom Beogradu radnim danima nema slobodnih termina, ali postoje i nedeljni termini, kada radi čak sedam šaltera, a prvi slobodan termin je 15. avgusta.

Na Savskom vencu, Voždovcu, Čukarici, Rakovici i Zemunu se tek poneki slobodan termn može naći poslednjeg dana koji je trenutno otvoren za zakazivanje, a to je 13. avgust.

Na Starom gradu i Paliluli može se naći termini od 12. avgusta, a na Zvezdari i Vračaru od 11. avgusta.

Svaka policijska stanica se samostalno opredelila za termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje pošto dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice.

U sedam ostalih policijskih stanica: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin  ne postoji mogućnost zakazivanja preko e-uprave. Ali stanice policije u ovim opštinama rade i subotom, do 7.30 do 15.30 časova, tako da znate da i tog dana možete dođi

Ali I kada ste  termin zakazali onlajn, jedno čekavanje vam ne gine - ono prilikom preuzimanja gotovih dokumenata.

O gužvama svedoči i fotografija i komentar objavljen na Fesjbuk stranici "Šabačke vesti".

-Ljudi spavaju na stepenicama ispred opstine, uzimaju stolice iz okolnih kafića da bi proveli noć tu samo da bi zakazali za dokumenta. A onda sledeci put opet, bez obzira da li je zakazano ili ne opet moraš da dođeđ u ponoć da bi stigao u zakazanom terminu a ako zakasniđ opet moras da zakazeš i tako u krug-, navodi se u objavi.

U Užicu sa leve strane stepeništa ispred ulaznih vrata čekali su Užičani pridošli da registruju vozila, a sa leve oni koji su došli da podignu lične karte. Rade dva šaltera, a prema podacima iz tabele e-uprave za podizanje putne narednih dana svakodnevno ima termina – ali najviše dva – tri po 15 minuta.

Ispred ispostave PU Niš, gde se izdaju i predaju zahtevi za dokumenta puput pasoša i lične karte, nije bilo redova, piše Blic. Prema nezvaničnim informacijama  PU Niš od podnošenja zahteva do izdavanja potrebno sačekati do sedam dana, a dokumenti se mogu izdati i za 48 časova ukoliko je hitan posupak u pitanu. Građani masovno koriste “eUpravu”, a prvi slobodan termin tek 11. avgust.

U Nišu je radno vreme za podnošenje zahteva od 7.30 do 22 časova u ispostavi MZ Filip Kljajić i u Panteleju, a u Aleksincu i Meriošini do 20 časova.

U Kraljevu čekanja za izdavanje dokumenta traju i po nekoliko sati. Pojedini su u situaciji da moraju ceo dan da izdvoje, kako bi došli do pasoša ili lične karte.

Najveće gužve su u prepodnevnih smeni, a kako smo saznali, problem je nastao jer se mešaju oni koji su se prijavili preko euprave i oni koji dolaze bez zakazivanja.

U Policijskoj upravi Subotica, na šalterima za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša nema gužvi, a zaposleni u PU Subotica uspevaju da sve zahteve rešavaju u okviru radnog vremena.

Nakon višemesečnih gužvi za izdavanje pasoša i ličnih karti u Novom Sadu je otvorena još jedna sala za izdavanje dokumenata tako da je značajno smanjeno vreme čekanja i ne stvaraju se više redovi ispred policijskih stanica.

Zakazivanje termina za izradu ličnih karata i pasoša u ovoj šalter sali je isključivo preko portala E-uprava (euprava.gov.rs) a za one koji iz bilo kog razloga ne mogu da zakažu svoj termin elektronskim putem omogućeno je da se dan ranije u popodnevnim ili večernjim časovima obrate dežurnom policajcu u policijskoj stanici u Bulevaru kralja Petra prvog i da uz njegovu pomoć zakažu svoj termin za izradu dokumenata.

(Glas javnosti)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR