Glas Javnosti

GUŠIMO SE! U Beogradu SADA izmerena 20 puta veća zagađenost vazduha od dozvoljene, NADLEŽNI ĆUTE (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Merna stanica "Mostar", u zgradi BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića, pokazala je neverovatne brojke o trenutnoj zagađenosti vazduha u prestonici.

Na fotografiji, koju je "Glasu" poslala čitateljka, prikazana je merna stanica koja je ocrtala - 567 ug.-3. U prevodu, zadovoljavajuća, da ne kažemo normalna zagađanost vazduha na ovoj tački je - 30! Prostom računicom, trenutna zagađenost na Mostara je 19 puta veća od dozvoljene. I? Niko ne reaguje.


Merni instrument u Bulevaru vojvode Mišića pokazuje da je zagađenost na brojci 567

Za to vreme, na portalima koji mere trenutnu zagađenost vazduha u Beogradu pojavljuje se broj 56. Prema njihovim procenama, zagađenost vazduha je u normali! Ipak, ovu brojku portalima šalje državna Mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Naravno, nemoguće je ovolika razlika u brojkama. I ko prikazuje netačne podatke: merni instrument na "Mostaru" ili onaj ko obrađuje i prosleđuje dalje podatke (Mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha).


Državni podaci za to vreme pokazuju brojku 56

Kolike su razlike u merenjima i otkrio je još 11. februar 2021. Zaštitnik građana. On je utvrdio je nepravilnosti u radu Ministarstva zaštite životne sredine kada je reč o nadzoru i merama protiv odgovornih za kvalitet vazduha u Srbiji.

Kontrola rada Ministarstva pokrenuta je jer "u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru" povodom žalbi građana na prekomernu zagađenost. Aplikacija za merenje kvaliteta vazduha AirVisual je u više navrata svrstala Beograd i još nekoliko gradova u Srbiji na listu najzagađenijih na svetu, a prekomerno zagađenje beležile su i merne stanice republičke Agencije za zaštitu životne sredine.


- U postupku kontrole utvrđeno je da Ministarstvo nije blagovremeno sprovelo nadzor nad postupanjem jedinica lokalne samouprave, niti je primenilo mere prema jedinicama koje nisu ispunile zakonom propisanu obavezu da donesu planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove - saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR