Glas Javnosti

GUGL KRŠI PROPISE: Traže sve više podataka pri pravljenju naloga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koalicija deset evropskih potrošačkih organizacija ukazala je da se prilikom registracije Gugl naloga, koji je neophodan preduslov za korišćenje brojnih Guglovih proizvoda i usluga, korisnici usmeravaju ka opcijama koje prikupljaju više podataka, prenosi danas BBC.

Iz Gugla pozdravljaju priliku da sarađuju sa zagovornicima potrošača na temu zaštite podataka, ali ističu da poverenje potrošača zavisi od poštenja i transparentnosti i da je Gugl „uložio svoj budući uspeh u izgradnju sve jednostavnijih, pristupačnijih kontrola i davanje ljudima jasnijih izbora“.

Evropska potrošačka organizacija (BEUC), koja koordinira koaliciju, tvrdi da je jezik koji Gugl koristi u procesu registracije „nejasan, nepotpun i obmanjujući“, što navodi mnoge potrošače da biraju opcije koje su manje prihvatljive za privatnost.



Organizacija potrošača kaže da Gugl ne pruža korisnicima opciju da isključe sva podešavanja jednim klikom, piše N1.

Umesto toga, tvrde iz BEUC, potrebno je pet klikova i deset koraka da bi se isključili uređaji za praćenje koje Gugl želi da aktivira na novom nalogu, a koji se odnose na aktivnosti na vebu i u aplikacijama, istoriju Jutjuba i personalizovano oglašavanje na njihovom nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR