Glas Javnosti

GROM IZ VEDRA NEBA: Predsednik Vučić jutros obećao da će ubuduće država Srbija štampati udžbenike iz srpskog, istorije i geografije

Društvo
Autor: Glas javnosti

„Država Srbija će ubuduće štampati udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije“,- izjavio je jutros predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujujući u jutarnjem programu TV Prva što je kao grom iz vedra neba odjeknulo i obradovalo upućeni deo javnositi koji to nesumnjivo doživlajava kao brigu o zaštiti nacionalnig identiteta i dobroj praksi zemalja koje o tome vode računa.

Nakon prvog talasa pozitivnih reakcija na ovu izjavu predsednika Srbije odmah su se, razumljivo, otvorila i pitanja o tome šta to zapravo znači, jer država nije izdavač knjiga a onaj ko to onda jedini može, državni izdavač Zavod za udžbenike, o tome još ništa ne zna ili će možda tek biti obavešten, pa ne mogu ni da komentarišu ovu iznenadnu najavu sa najvišeg mesta. Sve  ove dileme prvenstveno su vezane za kontekst da već dosta godina unazad naše tržište udžbenika, procenjeno na oko 100 miliona evra godišnje, monopolski drže izdavači oko nemačke multikompanije „Klet“, koji otkidanje bilo kog dela bogatog kolaća sigurno neće gledati skrštenih ruku. A svakako i podsećanje na izjavu predsednika Vučića za RTS, još iz 2015. godine dok je bio premijer, da trpi velike pritiske od nemačkih vlasti i ambasadora da se “ne kvari” monopol koju ova kompanija suvereno drži na našem tržištu udžbenika. 

Izvor Glas javnosti blizak Ministarstvu prosvete, takođe, nema jasno tumačenje na ovu iznenadnu najavu predsednika Aleksandra Vučića:

Država nije izdavač

-Izjava predsednika države je 50 odsto jasna, ali isto toliko baš i nije. Poslednja tri ministra  prosvete Verbić, Šarčević, pa sada i Ružić, pokušavaju da „rasterete“ pomenuti monopol stranih izdavača, ali to ne ide lako. Država nije izdavač, ali ne pokazuje ni jasnu volju da to uradi državni izdavač, Zavod za udžbenike, što bi bilo jedino logično. Iako je Zavod za udžbenike predlagao godinama da njima pripadne takozvani identiteski paket predmeta: srpski jezik, istorija, geografija, likovno i muzička kultura, ali na to je ministar Šarčević lakonski predložio da država raspiše konkurs, pa će onda nekakava „nacionalna jedinica“ izabrati udžbenike koji zadovoljavaju „kriterijume o zaštiti nacionalnoig identiteta“. Vremenom je Šarćević odustao od takvih ideja, jer su ga sve glasnije pitali kakav je smisao toga ako će na konkursu „možda“  pobediti  nemački „Klet“, kojima je on očigledno sve ove godine neskriveno bio naklonjen,- priča  izvor Glas javnosti, ali objašnjava i još jednu rečenicu predsednika u jutarnjem gostovajnju na TV Prva da će se uskoro menjati i školski programi:

- Tu je onda tek zašao u novo polje nedoumica, jer konkretno u predmetu geografije za osnovne škole nije samo problem u udžbeniku već i u drastično smanjenom fondu časova predviđenih za njega. Takođe, ove najave  mogu da se odnose i na ono što se dešava pojavom besplatnih udžbenika koje daruje profesor Aleksandar Kavčić, jer promenom programa sada će i njegova dosadašnja investicija od milion evra morati da se „pojačava“ izradama novih udžbenika koje će deliti. Sve vreme je indikativo da se bivši ministar prosvete, Mladen Šarćević, i dalje kao savetnik predsednika države dosta pita o prosveti i udžbenicima, a on nije ni krio da podržava nemačku „Klet“. Otvarao im je seminare a za četiri godinne ministrovanja nije čak nijednu kafu popio u Zavodu za udžbenike, kao nacionalnom izdavaču, tako da ćemo morati da još malo sačekamo da bi jasnije protumačili ove nove najave predsednika države - zaljučuje izvor Glas javnosti.

(Glas javnosti)

 

        

      

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR