Glas Javnosti

GRIPA IMA VIŠE NEGO KORONE! Ove cifre su skroz neočekivane u aprilu, a simtomi TEŽI nego kod kovida

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za nedelju dana u Srbiji je zvanično, prema evidenciji nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", prijavljeno 8.245 slučajeva gripa, što je sasvim neuobičajeno za početak aprila.

Prethodnih sezona, izuzev prošle, u kojoj nismo ni imali laboratorijski potvrđen virus u cirkulaciji, u ovo vreme gotovo više nisu registrovani ni sporadični "repovi" sezone gripa, koja je uobičajeno završava u martu. Sada influence ima više nego korone i čini se i da izaziva teže simptome.

Svakom ko je u poslednje dve-tri nedelje, od kada se on brže širi, "zakačio" virus gripa, prethodno bolovanje zbog omikron-korone, sada izgleda "kao mačji kašalj", pišu Novosti. Visoka temperatura, koja ni uz antipiretike ne spada danima i lomnost čitavog tela najčešći su simptomi na koje se oboleli žale, kažu lekari koji su u mnogim slučajevima zbog komplikacija, uglavnom u vidu bronhitisa i sinusitisa, gripoznima morali da propišu i antibiotike.


U Institutu "Batut" kažu da je od početka sezone do sada, kroz populacioni nadzor prijavljeno 271.543 obolelih od oboljenja sličnih gripu. To je, prema "Batutovoj" statistici, veći broj obolelih u odnosu na prethodne dve sezone gripa

- Stope oboljenja sličnih gripu mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama koje nisu grip, uključujući SARS-CoV-2, što dovodi do primećenog porasta prijavljenog broja osoba sa oboljenjima sličnim gripu - kažu u "Batutu". - U poslednjoj izveštajnoj nedelji, kod starijih od 65 godina registruje se blago povećanje broja obolelih, u ostalim grupama je u padu.


Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da je to logično, jer imunitet sa starenjem, posle 50. godine, opada i ko se do tada nije prokužio virusom influence može da razvije teži klinički oblik ovog oboljenja.

- Retko kad smo u aprilu imali ovoliko gripa, ali on će brzo da "kapitulira" pred toplijim vremenom, jer je mnogo manje otporan nego virus korona - objašnjava dr Petrović. - Ove sezone dogodilo se baš ono što potvrđuje staru epidemiološku teoriju da kad se jedan virus raširi i zaposedne prostor, kao što je slučaj sa koronom, onda virus gripa nema šanse da opstane i "digao je glavu" tek kad je virus korona počeo da popušta.

Testiranjem uzoraka u Institutu "Torlak", infekcija virusom gripa potvrđena je na teritoriji 13 okruga. To je, prema epidemiološkoj skali, niska regionalna rasprostranjenost, a i nivo aktivnosti virusa. Iako se od sredine marta "razmahao", ipak je niskog intenziteta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR