Glas Javnosti

GREŠKA ILI ZLA NAMERA TEŠKA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najveća hit objava od jutros na društvenim mrežama, pre svega Tviteru i Fejsbuku, jeste navodno autentična fotografija snimljena u supermarketu iz nemačkog Hamburga, gde se reklamira hrana iz bivše Jugoslavije, ali sa jasnim i intrigantnim greškama.

Te greške teško mogu da liče na neobaveštenost autora postavke, sem jedino ako nije bežao, baš, sa svih časova geografije u osnovnoj školi.

Elem, nad gondolom pomenute hrane dominira natpis „Ex Jugoslawien“, što jasno nagoveštava kupcima o poreklu prehrambenih proizvoda u ponudi, ali da bi to kao bolje ilustrovao autor nadograđuje prostor zastavicama tih istih država bivšeg jugoslovenskog prostora. I u startu pravi neobjašnjiv faktički faul, jer prvo prikazuje zastavicu Albanije koja nikada nije bila „Ex Jugoslawien“, što će se kasnije ispostaviti ipak kao zla namera teška, jer dalje, pored Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije umeće i samozvanu državu Kosovo.

Svakako, naglasiti da je tzv. Kosovo postavljeno centralno u rasporedu zastavica, što opet ukazuje na lošu nameru autora, jer je poznato da srpska Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija nije nikada bila posebna federalna jedinica kao ostale navedene.

Jasan zaključak o namerama lošeg đaka, može se slobodno reći i ponavljača zbog debele jedinice iz geografije, nije jednostavno doneti, sem u slučaju da je hteo da nas nasmeje ili greškom, koja se vidi iz aviona, dramatično skrene pažnju kupcima i zaintrigira za ponuđene proizvode.

Takođe, ako je u marketingu i dozvoljeno da se laže „ako je simpatično“, u geografiji to nikada nije bio slučaj. Znači, ako je za umetnički dojam, onda prelazna ocena, ali onda je iz geografije još jedna, i to podebljana, jedinica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR