Glas Javnosti

GREJNA SEZONA DONELA VELIKO ZAGAĐENJE SRBIJI, jedan grad prednjači nad OSTALIMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Početak grejne sezone 15 oktobra, doneo je nove probleme građanima mnogih centara u Srbiji, a privatna ložišta, ali i toplane, u vazduh su počele da izbacuju veliki broj štetnih čestica.

Ovog trenutka najteže se diše u Šapcu, gde je indeks PM čestica 179, što je oznaka za visoko zagađanje vazduha. Takođe, vazduh je sada veoma zagađen i u Lazarevcu (160). Isto je i u Perlezu, u blizini Zrenjanina, dok je indeks zagađenja ovog trenutka u Požegi 146. U Nišu na mernoj stanici Bubanjska dolina iznosi 173, a u Novom Pazaru 138, trenutni su podaci sa sajta za merenje zagađenja vazduha waqi.info, piše Blic.

Sinoć su po podacima aplikacije AirVusal vazduh „nezdrave“ kategorije udisali stanovnici Valjeva, sa indeksom zagađenja 163, Čačka (162), Lazarevca (158) i Obrenovca (153).

Povećanih koncentracija polutanata u vazduhu, kako svedoči primer Valjeva na osnovu merenja koje obavlja lokalni Zavod za javno zdravlje, bilo je i prethodnih dana, ali bez većih pikova i ulaska u „crvenu“ kategoriju zagađenja, zbog učestale kiše koja je pročistila vazduh.

Najopasnija po zdravlje ljudi situacija je bila u Boru, ali zbog ekstremno visokog zagađenja sumpordioksidom od čak 780 mikrograma po kubnom metru zbog čega je vazduh u tom gradu kategorisan kao “izuzetno loš”. Reč je o posledici industrijskog zagađenja.

Samo u Beogradu, koji se po AirVisualu često nalazi na neslavnom prvom mestu najzagađenijih svetskih prestonica, kako pokazuju nezvanične procene, ima oko 200.000 individualnih ložišta koja za grejanje koriste čvrste energente.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR