Glas Javnosti

GRČIĆ ZVANI NAJVEĆA DRŽAVNA ŠTETOČINA Dnevno troši 12,5 miliona evra na uvoz struje jer je OBRENOVAC MRTAV

Društvo
Autor: Glas javnosti

EPS od najvećeg investitora u zemlji i motora ekonomskog razvoja, danas je postao jedan od najvećih gubitnika u Srbiji.

Danas da u termoelektrani "Nikola Tesla A" radi jedan blok od ukupno šest, a u TENT-u B jedan blok od ukupno dva. 

Ništa bolja situacije, gotovo katastrofalna, nije ni u termoelektrani u Pančevu, gde je proizvodnja ravna nuli.

Sasvim je jasno svima da je na pomolu uvoz enormne količine električne energije, posebno u hladnim danima koji su za nama, i posle havarije u termoelektrani "Nikola Tesla", u kojoj je praktično obustavljena proizvodnja električne energije. 

Trenutno, prema podacima u proteklom satu, Srbija uvozi i do 2000 MW satno po ceni od 325 evra, to znači da svakog dana plaćamo milionske iznose za uvoz struje u Srbiju.

Trenutni manjak EPS je oko 1600 MW, koji kada se pomnoži sa 325 evra, dobija se gubitak od oko 520.000 evra, dok je na dnevnom nivou, dakle za 24 časa, taj gubitak oko 12.500.000 evra.

potrošnja 

Kada taj iznos izračunamo na mesečnom nivou dolazi se do zapanjujuće cifre od oko 374.000.000 evra čistog gubitka  EPS-a, odnosno države Srbije.

Direktor EPS Milorad Grčić rekao je da ekipe neprestano rade na otklanjanju problema koji su u nedelju nastali usled snega, mraza i zastoja u bunkerima, a sve to jer je trenutno na raspolaganju ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta.

 - Ono što sada mi radimo, ceo dan i noćas i sada, čiste se bunkeri. Taj posao se, na žalost, radi ručno, cela smena ljudi je radila noćas i juče, ide ipak sa značajnim napretkom. U toku dana, ja mislim, da će nama u Obrenovcu ovde najznačajniji blok A2, dobiti pun kapacitet rada, i da će Obrenovac dobiti grejanje. Posle toga sve ostale blokove vraćamo na mrežu - naglasio je Grčić.

Kako je najavljeno iz EPS-a poskupljenja struje neće biti do sredine iduće godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dragan u 14.12.2021 16:16:40 h
     0 

Nije Grčić kriv. Da li bi bio kriv čovek iz Laze, za bilo šta, ako bih ga ja postavio za direktora recimo železnice. Pa, ne bi. Kriv bih bio ja, jer sam ga postavio ne zbog njegove stručnosti i znanja već zbog mogućnosti da me sluša bez pogovora i da mogu da manipulišem s njim. ZNAČI, KRIV JE ONAJ KO JE OVOG JADNIKA POSTAVIO NA MESTO DIREKTORA EPS-a. A ko ga je postavio i van svakog zakona nekoliko godina drži u VD statusu. Ko je taj Taj je AV.