Glas Javnosti

GRCI NAPRAVILI IZUZETAK: Osim članica EU samo Srbi mogu da pređu granicu !?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U ponedeljak kasno uveče, Vlada Grčke donela je odluku da dozvoli prelazak granice za državljane Srbije između Bugarske i Grčke.

Srbija je time, verovatno postala jedina od trećih zemalja čiji građani mogu da pređu granicu sa Grčkom.

Tursti iz Srbije čekali su satima na odluku da li će moći da se već sunčaju u Grčkoj. Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena. Objašnjenje - Grčka mora da poštuje smernice EU za građane trećih zemalja.

Smenjivale su se oprečne informacije, i na kraju je prelomljeno, stigla je potvrda u kasnim satima ponedeljka uveče.

Milan Vukosavljević, naš konzul u Atini, uspeo je da izdejstvuje da se granični prelaz Promahonas, odnosno Kulata otvori za naše turiste koji su čekali ceo dan.

Kasnije je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić rekao da je obavešten da je počeo prelazak naših građana preko bugarsko-grčke granice.

Dačić je rekao da se očekuje zvanična odluka da je granica otvorena za sve srpske turiste i pojasnio da se ta odluka zasad odnosi samo na granicu sa Bugraskom, ne i sa Severnom Makedonijom.

Vlada Srbije bi trebalo danas u toku dana da dobije papir koji bi garantovao svim Srbima da prelaze granicu između Bugarske i Grčke.

Poslednjih stav Grčke bio je da su granice samo za EU otvorene, poštujući smernice Unije za građane trećih zemalja, mada je na listi bilo prvobitno 29.

Prema dostupnim informacijama, ovo bi bio jedini ustupak koji je Grčka napravila za državljane iz zemalja van Evropske unije, budući da još nema zvaničnih podataka da je otvorila granice za državljane drugih država.

Podsetimo, naši turisti juče su bili potpuno iscrpljeni, a odlučili su i da se požale da ih niko nije obavestio da će ulaz u Grčku možda biti zabranjen. Među njima bila su i mala deca koja su teško podnosila veoma dug put.

Foto: Privatna arhiva 

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR