Glas Javnosti

Gradski prevoz će moći da se plaća i platnom karticom: Evo na koja 4 načina će građani mići da plate prevoz

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ljudi u Beogradu će uskoro moći da kupe kartu NA OVA 4 NAČINA

Karta za javni prevoz, osim na kioscima i putem SMS poruke, ubuduće će moći da se plaća i kreditnim karticama, i to u samom vozilu. Kako je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ova novina biće namenjena putnicima koji su ušli u autobus, a zaboravili su da kupe kartu.

Takođe, uskoro će u okviru novog sistema "Beograd plus" biti dostupna i aplikacija uz pomoć koje će sugrađani pratiti kad dolazi autobus, ali će i na ovoj platformi moći da kupuju sve markice za vožnju.

Foto: unsplash

Novi način naplate usluge prevoza

- Aplikacija je praktično gotova, ali se čeka da se postave GPS uređaji u 2.000 autobusa - istakao je Šapić gostujući na TV Prva.

- Očekujemo da aplikacija zaživi početkom jula, a novitet je da će putnici imati mogućnost da kupuju kartu kreditnom karticom, u samom prevozu. Dakle, kada uđete u autobus, ukoliko niste kupili kartu ni putem poruke ni na kiosku ni na aplikaciji, priđete tom aparatu, izaberete kartu koju želite i prislonite svoju kreditnu karticu. Izaći će vam odštampana karta i u svakom vozilu biće po jedan takav uređaj.

Podsetimo, Šapić je pre tri dana rekao i da će za petnaestak dana papirne karte za autobus moći će da se kupe na 80 odsto trafika u gradu.

Kartu je sada moguće platiti putem SMS poruke ili kupovinom papirne karte na nekoliko prodajnih mesta u gradu. Za oko dve nedelje, papirne karte će biti moguće kupiti na većini trafika u gradu, a u julu bi trebalo da zaživi i plaćanje preko aplikacije, ali i putem kreditne kartice.

Nova prevozna sredstva

Tokom leta, biće omogućena kupovina karata i na više od 300 trafika širom grada. Prvi čovek prestonice najavio je nabavku 500 novih autobusa i 100 tramvaja dok se, kako je rekao, za nabavku trolejbusa radi stručna analiza. Procenjuje se da li je isplativije kupiti trolejbuse ili nove autobuse.
- Novi sistem naplate karata u javnom gradskom prevozu biće zaokružen tokom leta, posle čega će Beograđani imati jedan od najefikasnijih, najpouzdanijih, a ujedno i najjeftinijih sistema u Evropi. Od Beograđana tražim malo strpljenja i mislim da sam pokazao dobru nameru smanjenjem cena karata i uvođenjem SMS plaćanja. Kada GPS sistem bude radio na odgovarajući način, sigurno neće biti moguće da se pojave tri autobusa zaredom, a da ih posle nema duže vreme. Nakon svega toga okrenućemo se potpunoj obnovi voznog parka, a moj je plan da u narednih godinu i po do dve godine kupimo 500 novih autobusa - poručio je Šapić.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR