Glas Javnosti

GRAĐANI ZABRINUTI ZBOG CURENJA PODATAKA: Rezultati testa na koronu nepoznatih osoba stižu na mejlove!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Beograđanka Vesna Tripković, koja je zabrinuta za zaštitu ličnih podataka kada je u pitanju testiranje na koronavirus, rekla je da joj je na njenu imejl adresu stigao rezultat testa na koronu maloletne osobe, zbog čega je dodatno zabrinuta.

-Rezultat nečijeg testa na kovid stigao mi je na mejl. U pitanju je maloletna osoba koja ima iste inicijale kao ja- rekla je Vesna Tripković.

- Kovid19 mi je na mejl poslao pdf fajl na kome ima dosta ličnih podataka, između ostalog i zdravstvenih. Taj dečko i ja imamo iste inicijale, a mejl adresa se razlikuje u samo par slova - kaže ona i dodaje da je uspela da dođe u kontakt sa dečkom čiji je test dobila i da mu ga pošalje.

-Poenta je ako se desilo da oni koriste privatne servere u ovom slučaju, to znači da nijedan naš podatak, nikog od nas, ni najmanje nije zaštićen- zabrinuto ističe ona.

Tripković napominje da ona nije usamljeni slučaj, već da poznaje još neke ljude kojima su tuđu rezultati stizali na mejlove.

S obzirom da je reč o zloupotrebi zdravstvenih podataka, koji su posebno zaštićeni i niko ne sme imati uvid u njih, sem određenog lekara, jer se u suprotnom krše zakonske odredbe, postavlja se pitanja da li će neko snositi posledice za ovaj propust, koji predstavlja krivično delo?

Struka bi trebalo da poštuje pravila kojima se nalaže da je zabranjeno objavljivanje ličnih podataka, kao i imena osoba kojima je određena izolacija, u suprotnom lica koja zloupotrebljuju lične podatke bi trebalo biti sankcionisana. Pitanje je samo, da li ta lica znaju da su napravila propust ili ne.

(Izvor: Direktno)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR