Glas Javnosti

PA, PA, GORANE VESIĆU Građevinski fakultet neće da se bruka sa BEOGRADSKIM METROOM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu saopštio je da neće učestvovati u daljoj realizaciji i razvoju projekta Beogradskog metroa zasnovanog na nacrtu Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu

Na Plan, koji je septembra 2021. godine uradio Urbanistički zavod grada Beograda, stručnjaci sa fakulteta su, da podsetimo, podneli više primedbi. Fakultet je, kako se navodi, odlučio da ostane posvećen projektu metroa koji će uvažiti stavove fakulteta o položaju linija i faznosti njihove izgradnje.

Sednica Naučno-nastavnog veća na kojoj je odlučeno da fakultet ne učestvuje u realizaciji projekta održana je 21. oktobra, a glasalo je svih 139 nastavnika i saradnika Fakulteta. Za se izjasnilo 90 odsto, dok je protiv predložene odluke bilo samo 5 članova Veća, navodi se u saopštenju Građevinskog fakulteta.

Na ovaj način, kako se konstatuje, kolektiv je dao nedvosmislenu podršku nastojanju Fakulteta da u protekle dve i po godine konstruktivnim i dobronamernim pristupom unapredi ovaj projekat u cilju prioritetnog rešavanja nagomilanih saobraćajnih problema u gradu. Građevinski fakultet je uveren u snagu svojih argumenata i veruje da još uvek ima vremena za izmene i poboljšanje ovog projekta.

Na fakultetu su, kako se navodi, ponosni što je kolektiv pokazao visok nivo stručne i društvene odgovornosti i time odgovorio na pokušaje da se relativizuju stavovi Građevinskog fakulteta o trenutnom planu razvoja Beogradskog metroa. Smatramo da nas 175 generacija građevinskih i geodetskih inženjera obavezuje da nepokolebljivo zastupamo i promovišemo stavove bazirane na struci i nauci, zaključuje se u saopštenju Građevinskog fakulteta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR