Glas Javnosti

GRAĐANI U AKCIJI: UMESTO DEPONIJE – ŠUMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na nekadašnjoj nelegalnoj deponiji građevinskog i drugog otpada kod bare Reva na levoj obali Dunava u Beogradu, građani su posadili više od 100 sadnica, kao jedan od koraka ka revitalizaciji ove ugrožene oaze.

Akcija sadnje je izvedena i kao svojevrstan protest povodom Odluke o stavljanju pod hipoteku parcele na kojoj se upravo nalazi nelegalna deponija, navode organizatori iz udruženja "Bela Čaplja 1165". Naime, objašnjavaju, grad Beograd, kome i pripada ova parcela, doneo je odluku o stavljanju pod hipoteku ove parcele da bi se namirila dugovanja JKP "Lazarevac" poreskoj upravi, a zbog lošeg poslovanja.

– Kako i zašto grad Beograd daje baš ovu parcelu na Revi u zalog za dugovanja preduzeća iz Lazarevca, znaju samo čelnici koji očigledno raspolažu imovinom grada kao svojom sopstvenom, i koji sopstvene propuste i greške plaćaju našim sredstvima i nauštrb građana! Neosporno je da lokaciju na Revi vide kao atraktivnu za sticanje profita – ističu “Beloj Čaplji.

Radi se o terenu koji ima izuzetno važnu ulogu u odbrani od poplava, zatim važnom prirodnom staništu od međunarodnog značaja sa čak tri aktivna gnezda ugrožene vrste – orla belorepana, što je nezabeleženo na teritoriji bivše Jugoslavije, ali i vlažnom staništu koje ima ogromno ulogu u očuvanju biodiverziteta, a ovakva staništa su u svetu mahom zaštićena, navode iz udruženja “Bela čaplja”.

– Nedavno je i Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo plan o unapređenju zaštite vlažnih staništa, pa ćemo u narednom periodu pokušati i od njih da saznamo da li su upoznati sa aktivnostima koje grad Beograd sprovodi na teritoriji ovog značajnog vlažnog staništa. Svakako, za sada možemo videti da gradske vlasti ne mare za bezbednost građana, ugrožavanje bezbednosti imovine građana u slučaju poplava, a što se može videti i danas na Savskom nasipu na Novom Beogradu gde se nasip buši! – poručili su iz “Bele čaplje”

Kako preciziraju, u okviru akcije posađene su 84 sadnice lipe u čast nedavno preminulom arhitekti Dragoljubu Bakiću, jednom od najaktivnijih boraca za zaštitu Reve, po kojem je ovaj vrt i dobio ime, a posađeno je i još 20 sadnica smokve i drugih biljaka koje su donosili građani.

– Što se nas tiče, "Vrt Dragoljuba Bakića" je otvoren i narednih godina ćemo ga pošumiti u potpunosti! – obećavaju iz "Bele čaplje", napominjući da je akcija sadnje organizovana u saradnji sa pokretom "Extintion Rebellion Srbija" i drugim organizacijama, uz poruku da nas samo sloga spasava i da su nebitne ideološke razlike, već “moramo zajedno braniti svoje resurse i jedni druge, jer samo jedni druge imamo!”

Inače, udruženje “Bela čaplja” iz Krnjače pokrenulo je inicijativu da se lokacija Reva zaštiti kao prirodno dobro, kao i da se na levoj obali Dunava formira Dunavski park koji bi imao međunarodni značaj i ulogu, a obuhvatao bi i područje Reve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR