Glas Javnosti

GRAĐANI, PRIDRŽAVAJTE SE ZDRAVSTVENIH PREPORUKA: Hitno se oglasili iz Gradskog zavoda: Vazduh jako zagađen zbog peska iz Sahare

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da je u Beogradu, zbog saharskog peska, došlo do naglog porasta koncentracije suspendovanih čestica PM10 i da je to indeks kvaliteta vazduha svrstalo u kategoriju "jako zagađen".

Građani su pozvani da se pridržavaju zdravstvenih preporuka, pridruženih uz kategoriju „jako zagađen vazduh“ koje se nalaze na stranici beoeko.com gde su i podaci o aktuelnom stanju kvaliteta vazduha.

Analizom koncentracija drugih zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM 2,5, meteoroloških podataka, kao i obilaskom terena, utvrđeno je da je uzrok naglog pogoršanja kvaliteta vazduha to što je vetar doneo zagađenje s velike udaljenosti, naveo je Gradski zavod, a preneo Beoinfo.

Ukazano je da je "u Beograd stigla vazdušna masa koja je sa sobom donela saharski pesak".

Navedeno je da "najznačajnija karakteristika ove vrste zagađenja jeste nagli skok koncentracija suspendovnih čestica PM10".

Dodaje se da su "ostali parametri, uključujući suspendovane čestice PM 2,5 kao i gasovite zagađujuće materija, na značajno nižem nivou".

Ukazano je i da "to nije slučaj kada zagađenje potiče iz lokalnih izvora antropogenog porekla".

- Ovo potvrđuje da, pored antropogenih, postoje i prirodni izvori zagadjenja vazduha kao što su transfer pustinjskog peska na velike udaljenosti, šumski požari, erupcije vulkana i drugo - navodi se u saopštenju.

Gradski zavod je naveo i da to ukazuje "i na značajan uticaj meteoroloških fenomena" na lokalnom i globalnom nivou.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR