Glas Javnosti

GRAĐANI DECENIJU PLAĆAJU komunalnom preduzeću NEPOSTOJEĆI KREDIT!?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre skoro deset godina JKP Mediana najavila da će deo novca koji građani plaćaju za odlaganje komunalnog otpada biti utrošen za vraćanje kredita za novo sanitarno polje,a kredit još nije podignut.

“Odlaganje komunalnog otpada” - stavka je na računu za komunalije koju Nišlije plaćaju od 2014. i koja iznosi 1,07 dinara po kvadratu. Deo tog novca trebalo je da bude utrošen za vraćanje kredita koji je JKP Mediana planirala da podigne za formiranje novog sanitarnog polja na deponiji “Bubanj”.

Pošto polje nije izgrađeno, a građani i dalje plaćaju namet, upitno je gde odlaze milioni dinara godišnje. Iz Mediane kažu da se troše “za stvaranje uslova za nesmetano odlaganje otpada i za samo odlaganje”, dok iz stranke SRCE tvrde da je to preduzeće do sada na taj način nenamenski potrošilo oko 780 miliona dinara.

Niško Gradsko veće odlučilo je marta 2014. godine da Nišlije više ne plaćaju samo sakupljanje otpada, već i odvoženje smeća i to 1,07 dinara po kvadratu stambenog ili poslovnog prostora.

Pojašnjenje nadležnih bilo je da će deo prikupljenog novca biti utrošen za izgradnju još jednog polja S5 na postojećoj deponiji “Bubanj”, gde će se otpad odlagati dok se ne izgradi Regionalna deponija “Keleš”.

Nadležni su tada rekli i da je plan da Mediana podigne kredit koji će utrošiti za formiranje novog sanitarnog polja i da novcem od naknade za odlaganje komunalnog otpada, koju plaćaju građani, taj kredit bude vraćen.

Devet godina kasnije, o deponiji “Keleš” nema ni reči, a sanitarno polje S5 nije izgrađeno, što potvrđuju i iz same Mediane.

Prema našim saznanjima, od strane Grada je sproveden javni interes nad parcelama koje čine ovo polje u smislu eksproprijacije zemljišta - navode iz JKP Mediana.

Dodaju da je u toku izrada planske dokumentacije koju priprema Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Navode i da nisu podigli kredit za izgradnju polja S5.

Tvrde da se novac od naknade troši za stvaranje uslova za nesmetano odlaganje komunalnog otpada, kao i na sam proces odlaganja otpada.

Iz stranke Srbija Centar upozoravaju da je na ime naknade za deponovanje otpada do sada utrošeno previše para građana - oko 780 miliona dinara. Traže da dosadašnji direktori Mediane i gradonačelnici Niša pozovu na pravnu odgovornost.

Podsetićemo da je još pre skoro deset godina tj. krajem 2013. republička inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila deponovanje otpada na deponiji (pre smetlištu) “Bubanj”, odnosno na “nesanitarnom” tzv. polju S4. Vrlo brzo je odlučeno da se na tom polju nastavi sa odlaganjem otpada, ali samo privremeno, uz uslov da se to polje zatvori i paralelno izgradi novo “sanitarno” polje S5 - navode iz stranke SRCE.

Pošto do danas nije počela izgradnja novog polja S5, pitaju na šta je potrošeno toliko para građana.

Očigledno su sredstva nenamenski potrošena, odnosno nisu potrošena za izgradnju i potonji rad (do tri godine) novog “sanitarnog” polja S5, što se jedino može tumačiti kao bahato rasipanje para građana i privrede Niša - zaključuju oni.

Smatraju i da JKP Mediana odlaže otpad u nesanitarnim uslovima, odnosno, kako kažu, suprotno propisanoj regulativi, jer je odlaganje otpada nastavljeno na polju S4 ili na nekoj drugoj “nesanitarnoj” lokaciji.

Glas javnosti/Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR