Glas Javnosti

GRADE ŠTO SU UNIŠTILI ‘MILOSRDNIM ANĐELOM’: Evo šta leži iza Grenelove ponude za rekonstrukciju srušenog Generalštaba!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

-Renoviranje zgrade Generalštaba otvara jedno značajno pitanje, da li Srbija ulazi u NATO? kaže za Glas Javnosti Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

 

Nedavnu inicijativu Ričarda Grenela, da Amerika nudi obnovu srušenog objekta koja je iznenadila Vučića, kako pišu mediji, pozdravio je i Dačić, dodavši da će biti realizovana nakon što se donesu potrebne odluke o nameni objekta. Procena eksperata je da će obnova zdanja za kojeg godinama javnost polemiše da li ga obnoviti ili srušiti koštati oko sedam miliona evra.

-Budući da NATO već godinama ima kancelariju na prvom spratu, čudne li simbolike, baš u zgradi Generalštaba koju su srušili u licemerno nazvanoj akciji “Milosrdni anđeo”, doduše u nesrušenom delu (ulaz iz Birčaninove), postavlja se krucijalno pitanje.. renoviraju li svoju buduću zgradu, zapravo, da li to znači da Srbija uskoro ulazi u NATO? pita se naš sagovornik.

Objekti, površine od oko 50.000 kvadrata, rušeni su dva puta u NATO bombardovanju 1999. godine i za sada od 2005. godine, kada su i proglašeni, predstavljaju nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Kompleksi se sastoje iz dva trenutna, stepenasto završena trakta koji se kaskadno spuštaju u Nemanjinoj ulici, kreirajući na taj način urbani simbol gradskih kapija. Osim ekspresivnih kaskadnih oblika, fasade odlikuje primena kontrastnih materijala - robusnog, mrko-crvenog kamena iz Kosjerija i belih mermernih ploča sa ostrva Brača.

-Lično smatram da Amerika, slično kao što je Nemačka uradila, povodom II svetskog rata, treba da napravi neku instituciju koja će plaćati odštete svim poginulima i unesrećenima, kao i sve ono što je porušila. To će biti znak da zaista žele da se iskupe. I Tramp treba da se izvini u ime američkog naroda, srpskom, ako misle da budemo opet prijatelji kao što smo bili, izuzev te 1999. kada su nas bombardovali. Ne iznenađuje me to što žele da obnove zgradu koja je godinama objavljivana u javnosti uz potpis “Spomenik američke demokratije”, to je jedina preostala zgrada koja svedoči o američkom zločinu. Ujedno, nju prvu vide strani zvaničnici kada dođu na sastanke u Beograd, zaključio je Antić.

(Glas Javnosti/N. G.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR