Glas Javnosti

GRAĐANI ZAUSTAVLJENI ISPRED SAVA CENTRA, IZBIO INCIDENT SA OBEZBEĐENJEM: Da li su važniji interesi građana ili tajkuna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispred Sava centra u Beogradu, gde je zasedala gradska skupština održan je protest građana koji se protive gradnji na Makiškom polju, što je bila jedna od tačaka dnevnog reda skupštinskog zasedanja. Pojedini su pokušali da uđu u Sava centar, u čemu ih je sprečilo obezbeđenje, a pri tom je bilo guranja, vike, oštrih reči, čule su se i pištaljke. Bili su prisutni i pripadnici policije. 

Predstavnici više udruženja i pojedinih političkih stranaka, stručnjaci, upozorili su da je na Makiškom polju planirana gradnja linije metroa i velikog stambeno – poslovnog kompleksa čime bi bila ugrožena zona izvorišta, odakle se Beograd snabdeva vodom za piće.

Predstavnici udruženja Bitka za Košutnjak naveli su da skupštinsku sednicu smatraju nelegitimnom i nezakonitom. Oni su juče u ime građana podneli Skupštini dokument koji je potpisalo oko 600 građana sa zahtevom da se sa dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na razmatranje Nacrta plana detaljne regulacije dela Makiškog polja. Zahtevano je, takođe, da se sednica prekine zbog kršenja poslovnika, jer, kako je objašnjeno, odbornicima nisu u propisanom roku dostavljeni skupštinski materijali i najava o održavanju sednice. Međutim, predstavnicima građana nije dozvoljeno, iako su to tražili više puta, da uđu u salu u kojoj se održavala sednica Skupštine grada, kako bi obrazložili svoje zahteve.

-   Tražimo da se bezuslovno odbaci plan za Makiš zbog toga što ugrožava snabdevanje Beograda pijaćom vodom. Smatramo da nije u redu da se tu bilo šta gradi, već to treba da ostane i dalje prostor gde će se prikupljati i preuzimati voda za snabdevanje Beograda – kaže arhitekta Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje.

Veoma je važno ono što se dešava na Makiškom polju, istakla je arhitekta Sonja Pavlović iz Građanske platforme.

-  Ako dozvolimo gradnju na Makiškom polju, slično će se desiti i u drugim delovima Srbije. Desiće se na Gružanskom jezeru, Vlasinskom jezeru, u Aleksincu, na Mlavi, desiće se svuda gde su izvorišta vode od strateške važnosti kao što su za Beograd važna izvorišta Makiško polje i Surčinsko polje. Želimo da gradske vlasti počnu da se bave interesima građana, a ne interesima tajkuna -  rekla je Sonja Pavlović.

Okupljenim građanima je saopšteno da je u međuvremenu odbornik GDF-a Zoran Vuletić na skupštinskom zasedanju predočio šta se dešava na ulazu u Sava centar, upozorio na kršenje poslovnika i štetnost plana za Makiško polje i pokušao da prenese stavove građana, ali da mu je predsednik skupštine oduzeo reč. Arhitekta Marin Krešić, član Saveta za urbanizam Skupštine grada, rekao je da je danas pre sednice skupštine trebalo da se sastane Savet kako bi razmotrio Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja pre nego što ode na usvajanje, ali je ta sednica odložena.

-  Pokušao sam da uđem u salu u kojoj se održava skupština i iznesem stručni stav o svim problemima koje će plan naneti Beograđanima. Međutim, tamo je još veće obezbeđenje koje mi nije dozvolilo da uđem, tako da će odbornici u potpunom neznanju mehanički da dignu ruke za nešto što nanosi nevolju svima nama. Dva milliona Beograđana će ostati bez vode samovoljom grupe ljudi koja je uzurpirala vlast – rekao je Krešić.

Moraćemo da pokrenemo ozbiljne pravne procedure, s obzirom na to da se radi o nekoliko velikih projekata ukupne vrednosti oko 7 milijardi evra, najavio je na kraju prostesta koji je trajao duže od  dva sata Dejan Jovanović iz udruženja Bitka za Košutnjak.  

- Poslaćemo dopise upozorenja međunarodnim investicionim fondovima, bankama i finansijskim institucijama koje nameravaju da finansiraju ove projekte. Na taj način ćemo sprečiti investitora da dođe do sredstava za planiranu gradnju na Makiškom polju. Beograđani treba da znaju da će usvajanjem odluke koja se odnosi na Makiško polje, zajedno sa setom zakona o realizaciji prve liniji metroa usvojenim na republičkoj skupštini, svako domaćinstvo u gradu biti zaduženo za oko 7.300 evra. Ja taj kredit neću da otplaćujem. Oko 4,4 milijarde evra najmanje košta linija metroa čija je svrha da poveže sa gradom buduće tajkunsko naselje koje će se graditi na Makiškom polju. To po nezvaničnim informacijama koje imamo treba da finansira francuska vlada, odnosno da da ponudu, a mi treba da platimo. Obratićemo se međunarodnim institucijama i, ako je potrebno, vladama stranih država i upozoriti ih da je projekat nelegalan i nelegitiman, da je njihov plasman sredstava rizičan – istakao je Jovanović.

On je ocenio skandaloznim i suprotnim svim načelima demokratije to što grupi građana koja je nepolitička i koja je zakonski podnela zahteve nije dopušteno da govori na sednici Skupštine grada, niti su dobili bilo kakav odgovor. Skupština je usvojila Plan detaljne regulacije za Makiško polje.   

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR