Glas Javnosti

Grad Beograd i do godinu dana ne isplaćuje vaspitačicama dnevnice za rekreativni boravak dece

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako roditelji plaćaju za mnoge skupe, rekreativne boravke dece, grad Beograd i po godinu dana ne isplaćuje dnevnice vaspitačicama koje se brinu o deci tokom njihovog boravka na tim putovanjima

Boravak dece, primera radi, u RJ Rudnik na Rudniku, prošle i ove godine, koštao je 26.530 dinara.

Kako kaže Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda, poslednjih godina deca iz beogradskih vrtića na rekreativni boravak uglavnom idu u organizaciji Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda i preko agencije MAG.

„Ukoliko imate jedno dete u vrtiću, a drugo u osnovnoj školi, 73.435 dinara vam treba za sedam dana rekreativnog boravka… I dok ih opremite: kozmetika, lekovi, slatkiši… Ako ste slučajno pomoćna kuvarica u vrtiću, a suprug vam je takođe zaposlen u vrtiću, recimo kao vozač, dakle, oboje na platama oko 50.000 dinara, vaša deca Rudnik i Orašac mogu samo da sanjaju“, oslikava Janjić poziciju zaposlenih u gradskim vrtićima koju dele i mnogi drugi radnici i radnice.


Tu poziciju vaspitačicama otežava i to što moraju da čekaju i do godinu dana na svoje dnevnice koje su zaradile vodeći decu na rekreativni boravak.

„Vaspitač po detetu ima dnevnice u visini 6.174 dinara, za sedam dana. Međutim, realnost je drugačija. Od navedenog iznosa, kada se odbije PDV, ostaje dnevnica od 4.000 dinara po detetu. Svi oni koji vode decu predškolskog uzrasta, apsolutno su svesni da je to mala nadoknada za prirodu posla koji obavljaju 24 sata dnevno“, kaže Janjić, dodajući da se na to doda činjenica da na isplatu i takve dnevnice, vaspitačice moraju da čekaju i do godinu dana.

Predsednica sindikata kaže da joj se radnice u vrtićima konstantno obraćaju ovim povodom te da su bezuspešno pokušali da organizuju sastanak sa Centrom dečijih letovališta i oporavilišta.


Budući da do tog sastanka nije došlo, sindikat je krenuo u skupljanje potpisa za peticiju, kroz koju će tražiti izmenu postojećeg stanja“, kaže Janjić.

„Jasno je da se preko poreza na dnevnice vaspitačica u budžet slivaju desetine miliona dinara, odmah po uplati roditelja, a naši zaposleni treba da na svoj novac čekaju po godinu dana. Apsolutno sramno i nedopustivo“, zaključuje Janjić.

Glas javnosti /N011S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR