Glas Javnosti

GORAN TRIVAN, bivši ministar za zaštitu životne sredine: Izdavanje lokacijskih dozvola za 293 male hidroelektrane omogućila je ZORANA MIHAJLOVIĆ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan reagovao je na izjavu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da su pojedine male hidroelektrane građene van propisa jer ministstarstvo na čijem je čelu bio Trivan nije reagovalo

On je u pisanom saopštenju naveo da je izdavanje lokacijskih dozvola za 293 male hidroelektrane omogućila Mihajlović, kao i da su nezadovoljstvo i ekološki bunt građana opravdani.

Saopštenje bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana prenosimo u celosti:

Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen.

Sa druge strane, sve vreme naša javnost i građani dobro znaju šta je zapravo istina, ko je oduvek na strani zaštite a ko ne. Ko govori istinu – a ko ne, šta je moralno a šta ne.
Ponavljam godinama – Ekologija nije i ne sme biti dnevno-politička tema jer se radi o pitanju naših života.

Da li se to ministarka Mihajlović samoproziva ili zamenom teza pokušava da zbuni javnost Srbije kada o uzrocima problema minihidroelektrana i zabrani njihove gradnje kaže:

„Prethodni ministar zaštite životne sredine i još neki ljudi koji su se bavili realizacijom malih hidroelektrana doveli su nas u situaciju da te MHE budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni, niti su bili u skladu sa zakonom…I mi smo sada odreagovali i zabranili MHE“…

Pitam javno ministarku Mihajlović – koje sam to MHE ja realizovao? Zašto ne navede imena tih „još nekih ljudi“ ? Jesu li to oni kojima je još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE? Da li je to bilo društveno odgovorno i ekološki adekvatno postupanje prema prirodnom blagu Srbije koje je bilo u njenom resoru?

I zašto je kao ministarka građevinarstva ignorisala inicijative građana i udruženja, javne rasprave, mišljenja i stavove struke i nauke o štetnosti gradnje MHE u zaštićenim dobrima i odbila da da pozitivno mišljenje na izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se sprečava gradnja MHE?

Da li je potrebno da podsetim ministarku Mihajlović da se takođe oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok, da se kao ministarka u svim resorima koje je vodila uvek, i rečju i delom zalagala za gradnju MHE, pa i sada kada volšebno kao ministarka energetike, a u ulozi portparola Ministarstva zaštite životne sredine predlaže zakon o zabrani njihove gradnje. Kakav cinizam.

Javnost zna istinu, da sam od prvog dana osnivanja MZŽS kao i pre toga, javno govorio i uvek ću govoriti o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje MHE derivacionog tipa. Zastupajući sopstveni profesionalni stav, kao i struku i građane, u javnim raspravama u kojima su učestvovale naučne institucije, predstavnici fakulteta i instituta, čak i SANU, podizao sam pozornost ukupne javnosti, budući da građani imaju pravo da znaju u kakvoj životnoj sredini žive i svestan da nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći civilnog društva, građana i medija.

I uspeli smo u tome. U Srbiji je ekologija postala stalno prisutna tema, po meni – najvažnija.

I ne samo to. Ministarstvo zaštite životne sredine je učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti da spreči štetu i predloži izmene Zakona. A koliko smo imali podrške u tome, od koga, a od koga ne – javnost je videla i razumela. I umesto da nas podrže i ne sprečavaju da u dijalogu sa građanima rešavamo probleme u institucijama, proizvode nezadovoljstvo građana i ekološki bunt koji je opravdan. Poslednji je trenutak da se ekologiji vrati novac i značajno više investira, a to je sada moguće imajući u vidu da je budžet stabilizovan.

Ljubav prema Srbiji je briga i borba svih nas za odbranu zdrave i čiste životne sredine.

Dr Goran Trivan"

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR