Glas Javnosti

Psiholog Goran Tomin o UKIDANJU KULTNIH CRTAĆA: 'Ispada da je Pepe le Tvor NAJVEĆI PROBLEM' (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi su odrasli uz kultne Diznijeve crtaće koji su obeležili detinjstvo, poput ''Damba'', ''Lepotice i zver'', ''Knjige o džungli''... I dalje su ovi kultni crtaći aktuelni među novijim generacijama, ali upravo ta popularnost je povukla za sobom i kritike.

Sve se više čuje negodovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, sve više je onih koji zahtevaju preispitivanje filmova iz prošlosti - odnosno da se te priče u budućnosti pričaju drugačije. Dizni je početkom ove godine na najavnoj špici celog niza filmova ubacio sledeću formulaciju: "Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili nekorektan odnos prema ljudima i kulturama. Ti stereotipi su bili pogrešni tad, kao što su pogrešni i danas".

Ta tema je ponovo dospela u žižu zbog crtanog junaka Pepe le Tvora, koji je sada okvalifikovan kao "seksualni predator".

O ovoj temi  govorio je Goran Tomin, psiholog i psihoteraput u emisiji na Kurir televiziji.

-Pogrešno tad, pogrešno i sad' je pogrešno, jer se vremena menjaju- kaže Tomin.

-Šta ćemo sa Crvenkapom? Nju je pojeo vuk. Da zabranimo bajke? Ne, jer na kraju uvek dolazi pouka. Ako ukinete zlo iz crtaća, kako će dobro da ga pobedi?- pita se Tomin.

-Da li je Otelo rasistička drama? Pa naravno da nije. Zlo koje postoji ima funkciju, a ne da pravi od nas rasiste.-

-Jedan diskurs postaje popularan, ako ga ne prihvatite odmah, dođe do onoga: Ako nisi za mene, protiv mene si. Zato ljudi prilaze 'cancel' kulturi-

-S obzirom na to da mnogo mladih poseže za činom samoubistvu, mora i u školi da se o tome govori, ali jako je važno na koji način.-

-Ispade da je Pepe le Tvor najveći problem. Tu se provlači nešto mnogo ozbiljnije i zahteva ozbiljniju priču.- zaključio je Tomin.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR