Glas Javnosti

GODIŠNJICA NAJVEĆEG POGROMA SRBA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA: Hrvatska danas slavi zločinačku 'OLUJU'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Godišnjica hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", koja je početkom avgusta 1995. bukvalno očistila deo Hrvatske od Srba, i ove godine će na hrvatskoj strani, u Kninu, biti proslavljena kao najslavnija pobeda, a na srpskoj obeležena kao tužno sećanje na najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Prvi dani avgusta godinama iznova podsećaju pre svega na veliku nepravdu koja je učinjena svim žrtvama "Oluje", jer se ispostavilo da su se krvnici izv

ukli i da niko nije kriv za proterivanje više od 220.000 Srba iz Krajine, ubijanje njih skoro 2.000, progon zbog etničke i verske pripadnosti, deportaciju, prisilno iseljavanje, spaljivanje i uništavanje sela i gradova, nehumane postupke, okrutan tretman...

Uz prisustvo državnog vrha Srbije i Republike Srpske danas će, povodom 26. godišnjice progona i stradanja Srba u "Oluji", biti organizovan centralni skup u naselju Busije kod Beograda, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske i BiH. Sutra, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu biće služen pomen žrtvama.

Jedna od najvećih mrlja u radu Haškog tribunala je propust da se za brutalna zlodela osudi Ante Gotovina, hrvatski general i glavnokomandujući u "Oluji". Sud je Gotovinu oslobodio u novembru 2012, čime je srušena prvostepena presuda po kojoj je bio osuđen na 24 godine zatvora. U Tribunalu se sudilo i hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja. Čermak je prvostepeno oslobođen optužbi, dok je Markač osuđen na 18 godina zatvora. Međutim, Žalbeno veće poništilo je tu presudu i oslobodilo ga optužbi.

Kako je juče saopštio dokumentaciono-informacioni centar "Veritas", sudovi u Hrvatskoj su za zločine u toj akciji pravosnažno osudili samo jednu osobu, i to Albanca, dok je u BiH osuđen jedan pripadnik 5. korpusa Armije BiH za ratni zločin nad četvoricom pripadnika Srpske vojske Krajine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR