Glas Javnosti

GODIŠNJE PRIKUPE VIŠE OD 200 TONA AMBALAŽE: Sombor lider u prikupljanju staklene ambalaže

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za Grad Sombor kažu da je po prikupljanju staklene ambalaže lider u Srbiji, jer od 2012. godine, kada je izgrađen Centar za prikupljanje i selekciju otpada, građani su navikli da obavljaju primarnu selekciju. To je naročito prisutno poslednjih godina, od kada se na području grada i okoline prikuplja staklena ambalaža u specijalizovanim kontejnerima za te namene, a koji su dodeljeni u projektu NALE

U Srbiji se reciklira 46% staklene ambalaže, što je u skladu sa nacionalnim ciljevima. Najveći procenat dolazi iz privrede, a samo 3% od građana. Od 2021. godine, kada je po projektu, Somboru dodeljeno namenskih 150 kontejnera za prikupljanje staklenog otpada, sakupljeno je 52% više, što je ovaj grad svrstalo u sam vrh po prikupljenim količinama ove sekundarne sirovine.
- Mi smo lideri već dve godine u prikupljanju staklene ambalaže zahvaljujući dobroj organizaciji i građanima koji imaju svest da se staklo treba reciklirati. Mesečno isporučimo blizu 17,5 tona prikupljenog ambalažnog stakla. To staklo se odvozi se u Suboticu, gde se melje i izvozi u inostranstvo. Budući da prikupljamo značajne količine stakla, Somboru bi trebala jedna fabrika koja bi se time bavila - smatra Aleksandar Peić, poslovođa reciklažnog centra JKP Čistoća Sombor, piše portal Ekapija.

- Ovaj cilj od 46% će se povećavati kada se nacionalni ciljevi budu usklađivali sa ciljevima Evropske unije. U tom smislu negde su i ovo limiti koje industrija može da postigne. Dakle, sve ono dalje što moramo da recikliramo i da podižemo ciljeve, to će biti usmereno na građane - kaže Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.
U somborskom Centru za prikupljanje i selekciju godišnje se razvrsta više od 600 tona različitog ambalažnog otpada.
- U našem centru za prikupljanje, dovozi se PET ambalaža, limenke, otpadni karton i najlon, kao i tvrda plastiku. To sve dalje odlazi reciklerima, koji ga dalje prerađuju i prave nove sirovine - objašnjava Aleksandar Peić, poslovođa reciklažnog centra JKP Čistoća Sombor.
Zahvaljujući specijalizovanim kontejnerima za prikupljanje staklene ambalaže somborsko JKP Čistoća na godišnjem nivou prikupi više od 200 tona staklene ambalaže.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR