Glas Javnosti

GODINU DANA OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA! Molimo se gospodu da nam jedinstvo daruje u svetu punom mržnje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Godinu dana prošlo je od smrti njegove svetosti patrijarh srpskog Irineja.

Patrijarh Irinej na čelu SPC je proveo punu deceniju, a zapamćen je kao ličnost izuzetnog poštovanja u hrišćanskom svetu, diskretni reformator Crkve, ali i istinski zagovornik očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

U čast pokojnog prvojerarha u Hramu Svetog Save na Vračaru danas  biće služena Sveta arhijerejska liturgija, posle čega će na Irinejevom grobu u kripti svetosavske svetinje biti održan godišnji parastos. Božiju službu i pomen predvodiće patrijarh Porfirije.

Na godišnjicu upokojenja sveštenstvo i vernici Srpske crkve prisetiće se mudrog starca koji je plenio smirenjem u svojim javnim nastupima, ali i beskompromisnim stavom kada je reč o duhovnom jedinstvu srpskog naroda.

Patrijarh Irinej nasledio je na čelu SPC-a patrijarha Pavla po opštem mišljenju najvoljenijeg poglavara u novijoj istoriji crkve što je samo po sebi bio veliki izazov.

Ovako je govorio patrijarh Irinej o Kosovu:

Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu prvi uslov treba da bude bezbedan povratak 250.000 Srba, proteranih od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne najpre po tom pitanju, pa tek onda organizuje razgovore o drugim temama“.

„Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR