Glas Javnosti

GLAVOBOLJA ZA KOMŠIJE! Hrvati se žale na uvoz rakije iz Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

I loša srpska rakija je bolja od hrvatske

Na listi uvoznih proizvoda u Hrvatskoj se našla i rakija, ali se ne uvozi zemalja Evropske unije, nego iz Srbije i Bosne i Hercegovine.


Domaći proizvođači žale se da ih država ne štiti.


I ove godine će se u Hrvatskoj proizvoditi rakija, ali ona domaćim proizvođačima zadaje glavobolje. Ne zbog alkohola, već zbog toga što im je jedva isplativa. Problem je uvoz rakije, i to ne iz Evropske unije. 

"Nelojalna konkurencija. Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitnog kvaliteta i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema", rekao je Davorin Škoflek, upravnik udruženja proizvođača rakije.


Srpska šljivovica
 je na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine i u Hrvatskoj se i te kako pije.

"Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prepodnevnim satima kada većina gostiju, pa čak i uz kafu voli da popije jednu rakijicu. Po pravilu je to šljivovica", kazao je ugostitelj Tomislav Vajda.


Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku.


Glas javnosti/A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR