Glas Javnosti

Protest na Filozofskom fakultetu: 'Studenti proterivanje kvalitetnih pojedinaca i kršenje zakona neće dozvoliti'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Studenti Filozofskog fakulteta na platou kod fakulteta protestuju tražeći da se konkurs za asistenta, koji je raspisan u oktobru. 2020. godine, okonča u skladu sa zakonom i Statutom

Oni su u vezi sa tim zahtevom ranije uputili apel upravi Filozofskog fakulteta i Odeljenju za filozofiju da do kraja i po postojećim procedurama sprovedu konkurs, koji je raspisan u oktobru 2020. godine.

Na pomenuti konkurs su se, kako se objašnjavaju, prijavila tri kandidata, među kojima i asistent Saša Popović. Svi su pozitivno ocenjeni, ali je komisija predložila da za asistenta bude izabrana kandidatkinja sa doktoratom, koja nije mogla da učestvuje na konkursu, te nije mogla ni da bude izabrana, jer za asistente mogu biti birani isključivo studenti doktorskih studija, navode studenti.  

- Povod za protest je proterivanje kolege Saše Popovića i tromesečno ignorisanje studentskih pitanja i zahteva koji se odnose na taj slučaj. Smatramo da je to proterivanje samo jedna instanca u praksi proterivanja na Filozofskom fakultetu koje smesta mora da prestane. Cilj protesta jeste da se članovima Izbornog veća skrene pažnja da studenti proterivanje kvalitetnih pojedinaca i kršenje zakona neće dozvoliti – kaže za Glas javnosti Đorđe Vukašinović iz grupe studenata Filozofskog fakulteta koji su za vraćanje Popovića u nastavu.

Komisija je u predstavljanju kandidata načinila niz propusta, tvrde studenti. Kao jedan od argumenata ističu da komisija nije navela da je kandidat Popović 2015. godine bio proglašen za studenta generacije, imao višu prosečnu ocenu sa osnovnih studija od ostalih kandidata i studirao kraće vreme od kandidatkinje za koju se Komisija opredelila.

Nakon što je predložena kandidatkinja povukla svoju kandidaturu, Komisija je propustila da u svetlu novih činjenica predloži kolegu Popovića, sada i formalno najboljeg kandidata, navode studenti.

Asistent Popović je, usled administrativnih propusta koje su načinili Fakultet i Odeljenje za filozofiju, izgubio posao prvog marta ove godine, čime je, prema oceni studenata, njemu, Fakultetu i akademskoj zajednici uopšte naneta šteta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR