Glas Javnosti

NAJMASOVNIJI EKOLOŠKI USTANAK ZA OPSTANAK ZAVRŠEN: Demonstranti blokirali most, došlo i do SUKOBA SA VOZAČIMA! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U centru Beograda kod Narodne skupštine danas se održava ekološki protest pod nazivom „USTANAK ZA OPSTANAK – narod protiv Rio Tinta“. Demonstranti su u jednom momentu blokirali Brankov most kada je došlo i do fizičkih sukoba sa vozačima koji su želeli da pređu most, ali sve je završeno bez većih incidenata.

Protest je počeo u 14 sati, a nakon obraćanja govornika građanima, učesnici skupa su krenuli ka Brankovom mostu koji je trenutno blokiran. 

Organizatori su i pre protesta najavili da će zajedno nastupiti "i struka i motika" - a da će govoriti akademici, profesori univerziteta, glumci, zemljoradnici iz Gornjih Nedeljica, Pranjana, iz najugroženijih područja.

Oni, takođe, navode da je trenutno na protestu oko 20.000 ljudi.

- Iza skupa stoji oko 60 različitih organizacija- izjavio je za „Glas javnosti“ Đorđe Miketić, jedan od organizatora.

Uz zahteve koji su istaknuti na Ekološkom ustanku održanom 10. aprila ove godine u Beogradu, koji do danas nisu ispunjeni, biće, najavljeno je, iznet novi zahtev: da se obelodane svi dokumenti koje su predstavnici vlasti potpisali sa kompanijom “Rio Tinto”. Ova kompanija planira izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra u zapadnoj Srbiji, čemu se meštani protive.  

Pratite uživo protest na kanalu “Glasa javnosti”:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR