Glas Javnosti

GLAS NARODA! NE DAMO NAŠE VODE! Protiv izmena Zakona već 66.000 LJUDI!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Peticiju kojom se zahteva raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o vodama za samo nekoliko dana potpisima je podržalo više od 66.000 ljudi. Izmene zakona, koje su nedavno usvojene na vanrednom zasedanju Skupštine, neustavne su, nezakonite i legalizuju korupciju, upozoravaju pokretači peticije.

Izmene će omogućiti raspolaganje našim rekama i vodnim zemljištem (pored reke) mimo bilo kakvih racionalnih principa, "neposrednom pogodbom" sa onim koga vlast proceni kao najpogodnijeg partnera da postavi svoj splav ili se bavi eksploatacijom šljunka na našim rekama, ukazuju pokretači peticije - Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetska organizacija za prirodu (WWF Adria). To, kako objašnjavaju, znači da (maksimalna) cena zakupa, svrha za koju se zemljište daje u zakup, kao ni period zakupa nisu određeni i da je vlastima dozvoljeno da u naše ime samostalno procene pod kojim će uslovima raspolagati našim zajedničkim javnim dobrom.

- Slovenija je bila u sličnoj situaciji, jer je tamošnja vlast pokušala sa sličnom idejom. Nije im uspelo. Oko 87 odsto građana reklo je NE sličnoj suludoj ideji. Sigurni smo da bi rezultat referenduma u Srbiji bio vrlo sličan. Kada bi se građani Srbije pitali - navodi se u peticiji, uz poruku "Izvor života traži IZBOR života!". 

Zakonom o referendumu predviđeno je da akt o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje 100.000 birača, što je i cilj pokretača peticije, koju su podržala i brojna ekološka i druga udruženja i organizacije.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR