Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI UŽIVO: PROTESTNA ŠETNJA 'SPASIMO REVU' – BRANE PRIRODU, NEĆE DEPONIJU!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Kako bi ukazali na ekološki problem na levoj obali Dunava i sačuvali oazu prirode u svom okruženju, udruženja građana okupljena u Uniji treći Beograd organizuju protestnu šetnju Dunavskim nasipom od naselja Braće Marić u Krnjači do Bare Reve u čijoj neposrednoj blizini nastaje deponija građevinskog otpada.

Bara Reva je beogradska oaza, područje od međunarodnog značaja, stanište preko 130 vrsta ptica od kojih je 100 vrsta strogo zaštićeno, navode organizatori protestne šetnje. Tu je, kako ističu, stanište strogo zaštićenog orla belorepana, vidri, belog lokvanja... Ova lokacija je i deo Eurovelo 6 međunarodne biciklističke rute.

Na području Reve uništavaju se šume i zelena oaza, formira se deponija na površini od 80 hektara sa drobilicom za beton, a brojni kamioni svakodnevno istovaruju gomile šuta, upozoravaju građani i njihova udruženja na levoj obali Dunava. Ističu da ne žele deponiju u blizini naselja, ne žele da se uništavaju pluća grada, već žele da uživaju u zelenoj oazi u kojoj biljni i životinjski svet može da se razvija i živi uobičajenom rutinom, neometan prašinom, bukom i vibracijama koje izazivaju kamioni, tone i tone građevinskog otpada i drobilica za beton.

Kako na deponiji nema nikakve table sa informacijama o tome šta se tu radi, učesnici protestne šetnje postaviće svoju tablu, deca će doneti bukete cveća, a na kraju protesta, u sećanje na orla belorepana, biće pušteni zmajevi sa njegovim likom. Brojna druga udruženja i ekološki aktivisti najavili su da će se pridružiti ovoj akciji, navode organizatori.

Protestnu šetnju Dunavskim nasipom do Bare Reve možete pogledati uživo na “Glasu javnosti”:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR