Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI UŽIVO NA OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Pokretna meteorološka stanica u centru Beograda

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun, ove godine u znaku je očuvanja i obnove prirode.

U Beogradu, građani tim povodom imaju priliku da obeležavaju tačke na kojima ih pogađaju posledice klimatskih promena, da razgovaraju sa stručnjacima i predlažu rešenja. Na dva punkta,na Vračaru i u Starom gradu, stiže mobilna mini meteorološka stanica, uz tim projekta TeRRIFICA, koji uz naučnike i stručnjake za klimatske promene već godinu dana mobiliše građane da daju svoj doprinos klimatskim izazovima.

Pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, koju je kreirala arhitekta Mirjana Utvić, do sada je gostovala na raznim tačkama u gradu – na Trgu Republike, Adi Ciganliji, Savskom i Dunavskom keju – a ovoga puta, posle Vračara, stiže i u opštinu Stari grad, kod parka vojvode Vuka u Ulici carice Milice.

Stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje klimatskih izazova u Beogradu, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani se na lokaciji na kojoj je stanica postavljena informišu o tome kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena. Mogu da obeleže dobre i loše primere prilagođavanja na klimatske promene sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću, a ovo je prilika da neki od izazova budu zajedno rešeni.

Uz mobilnu meteorološku stanicu, prolaznici imaju priliku da vide i izložbu „Karavan za klimu“, koju je Centar za promociju nauke osmislio u saradnji sa Francuskim institutom. Karavan upoznaje građane sa zaštićenim vrstama na teritoriji Srbije i predstavlja uticaj različitih globalnih posledica klimatskih promena na biološku raznovrsnost, ali i na invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, uz odgovore na pitanje kako doprineti njihovom očuvanju.

Glas javnosti je na licu mesta i uživo prati ova dešavanja:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR