Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI SAZNAJE: Veštačenje BIA dokazalo da je DIPLOMU SUDIJE USTAVNOG SUDA U PRIŠTINI, SAFETU HODŽI, potpisao lično REKTOR KRAGUJEVAČKOG UNIVERZITETA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Insitutut bezbednosti BIA je, kako saznaje Glas javnosti, konačno završio višemesečno veštačenje kojim je potvrdilo sumnje da se na faksimilu diplome sudije Ustavnog suda u Prištini, Safeta Hodže, stoji potpis bivšeg rektora kragujevačkog Univerztieta, dr Nebojše Arsenijevića.

Ovu informaciju, za sada još nezvaničnu, potvrđuje nam i kragujevački portal Ucentar.rs, koji se u svoj vesti poziva i na svoje izvore u Višem tužilaštvu u Kraljevu, konkretno iz njihovog Odeljenja za suzbijanje korupcije.

Policijska istraga ovog slučaja je, kako sazneje Glas javnosti, krenula je sredinom prošle godine kada su dobili anonimnu dojavu iz Ustavnog suda iz Prištine i pisanim tragom kopije diplome  njihovog sudije Safeta Hodže, na kojoj se jasno vidi da je overena na kragujevačkom Univerzitetu. Na kopiji diplome se vide faksimili potpisa rektora i akademika Branislava Šoškića u ime privatnog fakulteta E.P.C.D i tadašnjeg rektora Univerziteta u Kragujevcu, dr Nebojše Arsenijevića.

Pred policijskom istragom se tako otvorilo mnoštvo pitanja, od toga da li su potpisi verodostojni pa do enigme zašto je takva diploma overena baš u Kragujevcu 2016.godine. Policija je ubrzo pronašla i 14 skica diploma za koje je istraga trebalo prvo da utvrdi da li su one izdate uglavnom albanskim funkcionerima na Kosovu i Metohiji, ali i u Makedoniji i Bosni i  Hercegovini, pa su se u slučaj uključile i ostale naše bezbednosne službe, pre svega BIA.

Na upite policije naš Nacionalni savet za visokoškolsko obrazovanje Vlade Republike Srbije je, kao saznajemo, odmah službeno i nedvosmisleno odgovorio da takav fakultet - E.P.C.D  nema akreditaciju u Srbiji, a koliko imaju informacije, ni u jednoj od država u regionu.

Mešđutim, Večernje novosti pre izvesnog vremena podsećaju da je taj EPCD nije nimalo nepoznat u regionu, već da je još 2011.godine Milu Đukanoviću uručio „zahvalnicu za mir na Balkanu“, kao i da su podgorički mediji objavili da je prethodno crngorska Vlada donirala  „udruženju“ 35 hiljada evra! Novosti dalje pišu da je centralno sedište ECPD u dalekoj Kostariki, da nesmetano koriste i logo Ujedinjenih nacija i da, navodno, imaju predstavništvo i u  Beogradu.

Kratkom izjavom, krajem prošle godine, oglasio i aktuelni rektor kragujevačkog Univerziteta,  Nenad Filipović, koji je decidirano ustvrdio da takva diploma nije zavedena zvanično nigde, kao ni da nema pisanih tragova da je Safet Hodža polagao bilo kakve ispite kod njih. Skoro  identičan odgovor stigao je i iz uprave  Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Dok naše bezbednosne službe očigledno finalizuju svoju istragu podsetimo se  ko je, zapravo, taj  Safet Hodža, koji je široj javnositi postao poznatiji kada je  imenovan je za sudiju Ustavnog suda u Prištini, avgusta 2018.  Zna se još i da je bio tamošnji predsednik Odbora Regulatorne komisije za javne nabavke, a pre toga šef Odeljenja za zakonitost pri Centralnoj agenciji za javne nabavke Kosova…U njegovoj karijernoj biografiji ipak ne piše da je, prema albanskoj štampi, reč o albanskom  nacionalisti i da je vrlo blizak tvrdoj liniji Ramuša Haridinaja.

Završenim veštačenjem Insitututa bezbednosti BIA učinjen je značajan  korak u rasvetljavanju ove afere, ali će javnost sigurno posebno zanimati kako je zapravo došlo do toga da diploma sa zaglavljem „Republika Kosovo“ bude overena na Univerzitetu u Kragujevcu i da je potpiše rektor lično, pa makar i bivši.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR