Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI SAZNAJE: Od ponedeljka štampani UDŽBENICI ZA DVA DINARA PO STRANI od Fondacije Alek Kavčić! RODITELJIMA STIŽU PRETNJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dočekali smo da obećanja našeg školskog Robin Huda, profesora sa nekoliko američkih koledža Aleksandra Kavčića, postanu realnost i da đaci u Srbiji mogu besplatno sa sajta „besplatnabiblioteka.com” da koriste oko 70 odsto školskih knjiga, a već od ponedeljka, 15. marta, mogu se preko njegove fondacije naručivati i štampani udžbenici u boji za svega dva dinara po stranici!

Kako saznaje Glas javnosti u ceni tih udžbenika neće biti nikakvih drugih troškova i izgledaće kao i svi ostali koje su roditeljiu i đaci, i do sada, kupovali u svim knjižarama po Srbiji. To u svojoj poslednjoj izjavi rado potvrđuje profesor Kavčić, ponosan što je ispunio i želju onih roditelja i đaka da priušte sebi original štampana izdanja u boji ali samo po proizvodnim cenama u izradi:

- Fondacija “Alek Kavčić”, kako sam i obećao, obezbedila ih je za samo dva dinara po stranici, što uključuje i porez na dodatu vrednost i distribuciju od onih izdavača s kojima imamo ugovore. A čak ako neko misli da može i za nižu cenu da odštampa knjige koje im nudimo, može to uraditi u sopstvenoj režiji. Ne smeta nam čak i da pokrene sopstveni biznis ako smatra da to može, a mi se nećemo buniti, jer je nama jedino bitno da roditelji udžbenik od 200 strana, koji sada kod drugih izdavača košta oko 1.000 dinara, mogu od sada da dobiju za 400 dinara, - ponosno priča školski dobrotvor profesor Aleksandar Kavčić.

Da podsetimo da je i početkom ove nedelje Fondacija „Alek Kavčić” prijatno iznenadila roditelje i đake kada je na svoj sajt za slobodno korišćenje postavila knjige iz biologije i fizike za peti i šesti razred, kao i da se ubrzo za te razrede mogu očekivati po jedan ili dva udžbenika iz ostalih predmeta. Sve su to, naime, delovi školskih kompleta koje u PDF formatu na sajt „besplatnabiblioteka.com” postavlja profesor Kavčić u svojoj dobrotvornoj misiji da svakom učeniku u Srbiji omogući jednako pravo na besplatno obrazovanje. Iako osporavan od nekih medija, koji štite monopol stranih izdavača okupljenih oko moćne nemačke kompanije “Klet”, naš profesor koji trenutno predaje na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, ispunjava uporno svoja obećanja jer smatra da tako vraća dug svom narodu i Srbiji za ono što su uložili u njega da postane jedan od vodećih informatičara u svetu, pa će zato uložiti oko milion dolara kako bi svoj deci poklonio dva različita kompleta udžbenika za sve razrede osnovne škole.

-Samo iz predmeta Priroda i društvo za treći razred biće objavljena dva potpuno različita udžbenika, i naši učenici će moći da biraju iz kog će da uče. Svi udžbenici koji se nalaze na sajtu „besplatnabiblioteka.com” slobodno mogu da se koriste u nastavi jer u svojoj unutrašnjosti imaju „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika”, odnosno odobreni su od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Znači, ne postoji nikakav „kvalitet iznad kvaliteta” koji neke inostrane izdavačke kuće pokušavaju da promovišu i time, mislim, dovode u zabludu roditelje osnovaca. Prema mom mišljenju, udžbenici su samo sredstvo za rad, a sve ostalo je u rukama dobrih i zanimljivih prosvetnih radnika, - pojasnio je ove nedelje profesor Kavčić u izjavi za dnevni list Politika.

Ali, kako to već biva kod nas, njegove dobrtvorne namere nisu baš svima po volji i interesu, pa beležimo i objavu profesora Aleksandra Kavčića na društvenoj mreži Tviter, od prekjuče, da njegova fondacija ovih dana dobija informacije da se nekim prosvetnim radnicima i roditeljima koji decu žele da podučavaju pomoću udžbenika koje im besplatno oni nudi, već trpe ozbiljne pretnje i zastrašivanje! Zato je na svom profilu i podelio poruke koje su dobili roditelji od izvesnog direktora osnovne škole iz Novog Sada. U tim drskim porukama, kako navodi profesor Kavčić, stoji da im je prećeno kao “roditeljima koji nisu sposobni da obezbede prave udžbenike” i da će se njima baviti socijalna služba. Takođe u pretnji prosvetnim radnicima navodi se da učitelji nikako neće predavati deci koja imaju udžbenike Fondacije „Alek Kavčić”.

- Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo. Zamislite, direktor preti. Po zakonu, nijedan direktor ne sme da zahteva od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. Zar je neophodno zgrtati procenat na deci, - javno se zapitao profesor Kavčić preko svog naloga na Tviteru.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR