Glas Javnosti

Glas Javnosti pita PREDSEDNIKA SRBIJE ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gospodine Vučiću zašto kao Predsednik Srbije dozvoljavate Guvernerki NBS-a G-đi Jorgovanki Tabaković da bankama dozvoljava monopolistički položaj u Srbiji i da stoga enormno profitiraju na štetu građana I privrede Srbije.

Te stoga Vas molimo gospodine predsedniče da pomognete da guvernerka javno odgovori građanima Srbije na sledeća pitanja:

1) Zašto je poslovnim bankama koje nemaju ni 25 % kapitala u ukupnim izvorima sredstava omogućeno da transferišu 100 % ostvarene dobiti u inostranstvo !!??

Te banke majoritet izvora sredstava nadomešćuju zaduženjem u inostranstvu .To poskupljuje kredite privredi .Kada bi se , dok kapital banaka ne pokrije 50 % izvora srtedstava ( što se smatra optimalnom proporcijom finansijske sigurnosti ) , omogućio transfer samo 50 % neto dobiti u inostranstvo ostvarili bi tri bitna cilja kreditno monetarne politike : 

- smanjili bi tekući odliv deviza u inostranstvo ;

- pojeftinili bi izvori plasmana ( manje bi se banke zaduživale u inostranstvu ) za privredu ;

- poboljšala bi se struktura Pasive banaka , što bi ojačalo bankarski sektor

2 ) Zašto se poslovnim bankama čije su tarife naknada desetostruko više nego u bankarskom sistemu stare Jugoslavije ( naknade su bile u promilima a , sada su u procentima ) !? dozvoljava da privredi i građanstvu naplaćuju kvazi bankarske usluge npr;

– održavanje računa jer ako u Srbiji ima npr 20.000.000 tekućih računa prosečna cena održavanja je ok 5 € po računu što znači da banke inkasiraju 100.000.000 € mesečno samo na toj kvazi usluzi, što znači na godišnjem nivou se banke u Srbiji inkasiraju milijardu i dvesta miliona €.

A šta je tek sa naplatom obrade zahteva, naplatu izdavanja potvrda i sl.

Ovo utoliko pre , što bar 20 % „a visto“ sredstava privrede i građana banke kratkoročno plasiraju privredi uz zaradu ( kamata na kratkoročne plasmane ) ! Vlasnici novca , i građani i privreda ne dobijaju ni delić zarade ostvarene njihovim „ a visto“ depozitima !!??

Ekonomska politika ne treba da guši tržište, već da podstakne građane kao potrošače I kompanije da se ponašaju na željeni način.

 

Uredništvo  Glasa javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR