Glas Javnosti

'GLAS JAVNOSTI' ISTRAŽUJE: Gimnazije u vrhu želja osnovaca, dok je za specijalne smerove potrebno najviše bodova!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Najtraženije srednje škole za upis svršenih osnovaca i ove godine su gimnazije i stručne ekonomske i medicinske škole.

Test iz srpskog jezika je održan danas, a sutra se polaže matematika. Za petak je ostavljen kombinovani test iz istorije, geografije, fizike i hemije.

Resorno Ministarstvo prosvete i obrazovanja je obećalo da će zadaci na završnom ispitu biti lakši nego na probnom. Na učenicima, a posebno njihovim roditeljima, je da se nadaju i unapred raduju da će tako i biti.

Posle položanih testova zbrajaju se bodovi. Uspeh iz osnovne škole donosi maksimalno 60 bodova, a na testovima se može doboti dodatnih 40. Tek kada se saberu, osnovci mogu da biraju gde će nastaviti školovanje. I ove, kao i prethodnih godina, najveća navala biće na gimnazije.  A "Glas javnosti" vam predstavlja koliko je prošloj generaciji svršenijh učenika osnovnih škola bilo potrebno bodova da se upišu u srednje škole u Beogradu:

- Za upis na opšti smer Dvanaeste beogradske gimnazije bilo je potrebno 80,56 bodova, dok je za upis učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku bilo potrebno - 216.48.

 

- Na prirodno-matematički smer Osme gimnazije ulazilo se sa  najmanje 81,17 bodova, a na društveno-jezički 82,35. Ko je želeo da pohađa smer za računarstvo i informatiku bilo potrebno 201,94, a za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju 218,19 poena.

- Druga ekonomska škola, i to smer ekonomski tehničar, zahtevao je 74,21 bodovaa ko je želeo da uči za finansijskog administratora morao je da ima 78,54.

- U traženoj Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi raspon potrebnih bodova je bio veliki: fizioterapeutski tehničar - 84,65, farmaceutski tehničar 92,41, kozmetički tehničar 75,05, maser 72,35. 

 

- Budući medicinari za smer medicinska sestra-tehničar morali su da imaju 81,24 bodova, za smer sanitarno-ekološki tehničar 76,88, za farmaceutskog tehničara 76,88, dok je za labaratorijskog tehničara bilo potrebno 81,49.

(Glas javnosti)
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR