Glas Javnosti

GLAS ISTRAŽUJE KOLIKO VREDI DEČIJA BOL: Za godine preživljene traume - 300.000 dinara?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Viši sud u Novom Sadu prvostepeno je osudio Š.T. (66), poznatog lekara iz Novog Sada, na sedam godina zatvora zbog pedofilije, a naloženo mu je i da žrtvi, devojčici starosti 13 godina, plati 300.000 dinara.

To krivično delo, prema presudi, trajalo je od marta 2018. do kraja februara 2020. godine, a otkriveno je tako što je drugarica žrtve otkrila zločin u dnevniku maloletnice.

U dnevniku je pisalo da ona "ide kod starijeg čike koji joj za uzvrat daje novac".

Sud je osuđenog obavezao da devojčici, na ime naknade nematerijalne štete isplati iznos od 300.000 dinara, kao i da plati troškove sudskog postupka.

Ono što se ovde izdvaja kao ključno pitanje jeste ko će i kako toj devojčici vratiti život?

Koliko košta dečija bol i trauma?

Advokat iz Beograda, Nebojša Tešić, rekao je za naš portal da je ovakav slučaj teško posmatrati samo zakonski.

-Slučajevi u kojima su žrtve maloletna lica, pogotovo kad se radi o seksualnom uznemuravanju, su neki od najtežih oblika i za takvo delo kazne mogu biti veoma visoke. S obzirom na to da je optuženi već osuđivan za slično krivično delo, kazna može biti i veća. U ovakvim slučajevima mnoge stvari se uzimaju u obzir, ali je neminovno da su najveće kazne upravo za povratnike i za one čije su žrtve maloletnici - rekao je advokat za "Glas javnosti".

Iako je lekar zadržan da u pritvoru da delo ne bi ponovio advokat je za naš portal rekao da je vrlo verovatno da će on to uraditi ponovo.

 Psiholog Ljubica Bogetić govorila je i ranije za "Glas javnosti" na ovu temu i objasnila da je ponašanje seksualnih napasnika oblik teže patologije, te da se oni ne leče.

-Tako se osečaju moćno. Međutim, njihove žrtve se itekako leče- rekla je Ljubica Bogetić za naš portal.

Naša sagovornica dodaje da žrtve sve podnose na različite načine.

-Introvertnije osobe su mnogo teži slučajevi i one to mnogo dublje doživljavaju, te je teže dopreti do njih, kako bi im se pomoglo - zaključila je ona.

Ostaje da se vidi da li će sud uočiti apsurd i doneti drugačiju presudu posle apelacije, jer dečija bol košta mnogo više.


(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR