Glas Javnosti

GLAS EKSKLUZIVNO! Oni su sa patrijahom Porfirijem gledali Noleta: Sve je bilo tiho, a onda je svetac ušetao u naš dom (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U jeku Novakove jučerašnje grandoizne pobede na Rolan Gararosu ostalo je zabeleženo i da je patrijarh srpski Porfirije gledao uzbudljivo finale kojim je Đoković još jednom pokazao zašto je broj jedan.

Patrijarha je finale zateklo tokom posete mnogodetnim porodicama u bujanovačkom kraju, a sam pobedonosni set poglavar Srpske pravoslavne crkve odgledao sa porodicom Zorana i Jelene Tasić iz sela Lopradince.

Na fotografijama i snimcima koji su obišli vasceli srpski pravoslavni svet i na kojima se vidi kako Porfirije gleda meč Novaka Đokovića pojavljuju se unuci Zoranovog brata od strica jer su Tasići okupili celu familju da sa njima dočeka srpskog patrijarha, a najmlađi i najokretniji najpre su upali u kadar.

Tasići, u čijem je domu patrijarh gledao finale sa parsike šljake, su porodica se petoro dece - Zoran i Jelena imaju četiri ćerke i jednog sina.

Najstarija ćerka Nela završava srednju školu za medicinsku sestru/vaspitačicu, sin Marjan uči Srednju stručnu vojnu školu (PVO) u Beogradu i na njega je ponosna cela porodica, Dijana na jesen kreće u srednju školu, a bliznakinje Aleksandra i Anđela su šesti razred.


Tasići su skromna porodica, Zoran radi u firmi “Megal Bujanovac”, a Jeleni su kao i svakoj majci, u kući pune ruke posla. Žive od obične, nevelike, srpske plate i zemlje. Vredni su, bave se poljoprivredom i ratarstvom i stočarstvom, a u zakup su uzeli i tri i po hektara zemlje jer kako glava porodice, Zoran kaže “deca mora da se izvedu na pravi put”.

Foto: Glas javnosti

-Dok patrijarh nije ušao u kuću sve je bilo normalno, ali kako se posle odvijalo jučerašnje popodne još je u izmaglici- veli Zoran Tasić na početku razgovora za Glas javnosti.

 -Kad je patrijarh ušao u kuću nismo mogli da verujemo da je od svih odabrao baš nas i da je od mesta u kome ima 170, 180 kuća došao baš u naš dom, ali nam je drago da je tako. Još se sležu utisci, još se sumiraju osećanja, a zaključak će tek da dođe, kaže za Glas Zoran i dodaje da je patrijarh Porfirije “normalan čovek od krvi i mesa”.
-Porfirije je prijatan, što bi se reklo narodni čovek, kao da nije na tako visokom položaju, što bi mladi danas rekli “car”. I on je pomalo navijao i mi smo, koliko smo uspeli od šoka. Ja više volim ove popularnije sportove, gde igra i reprezentacija a ovi mlađi vole tenis, svi smo zajedno gledali Novaka, naravno- istakao je Zoran.  

 

Prema rečima Novice Nikolića parohijskog sveštenika sela Lopardince tim patrijarha Porfirija odbrao je na predlog lokalnih sveštenika baš Tasiće zbog nastojanja da svu svoju decu odškoluju i izvedu na životni put.

Tokom boravka u manastiru Prohor Pčinski u kome je juče obleženo 950 godina postojanja ove bogomolje, poglavar SPC obišao je parohijske zajednice u Preševu, Bujanovcu i bujanovačkom selu Lopardince i tom prilikom  uručio i pomoć  mnogodetnim porodicama u ovim crkvenim zajednicama.  
- Samo u crkvi gde je patrijarah dočekan skupilo se više od 1.000 duša, deca skoro da se nisu odvajala od gospodina Porfirija, a sve je proteklo nekako i svečano i srdačno- kaže sveštenik Novica Nikolić, napominjući da su mnogi meštani novog patrijarha uporedili sa pokojnim Pavlom i ističe:

 -A kad smo stigli u kuću kod Zorana Tasića na televiziji je bio peti set finala Rolan Garosa i tad patrijarh reče: “E sad nema da se ide, dok Novak ne pobedi”. I tako i bi. A ko zna kako bi se taj meč završio da patrijarh nije gledao- šali se otac Novica Nikolić u našem poznatom srpskom maniru.

Foto: Glas javnosti

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR