Glas Javnosti

GENIJALCI, A IZ SRBIJE Evo kako se pravi NAJBOLJI PAPIR NA SVETU! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uzgajaju začinsko bilje, otvorili su Kuhinju na točkovima poznatu po čoko-malini i čoko-šljivi. Ali, oni su prepoznatljivi po pravljenju papira od odbačenih kutija cigareta.

Ovo su ruku delo članova Udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju “Naša kuća“. Njihova predsednica Anica Spasov za “Glas javnosti” objašnjava o važnosti razvoja socijalnog preduzetništva i ekonomskog i socijalnog osnaživanja osoba sa invaliditetom, ali i o brojnim delatnostima kojima se bavi ova organizacija. U okviru projekta pod nazivom “Beograd - spoj svetova”, koji finansira Gradska uprava grada Beograda, “Glas” je posetio “Našu kuću“.

Sve je krenulo 2007. godine. Roditelji mladića i devojaka sa poteškoćama u razvoju, suočeni sa brojnim problemima, odlučili su da osnuju "Našu kuću“. Cilj im je bio da svojoj deci obezbede dostojanstven i svrsishodan život tinejdžera i mladih ljudi. Smatrali su da je ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih prava bilo moguće samo uključivanjem na tržište rada, kako bi se postavili održivi temelji za njihov budući opstanak.

- I sama imam sina sa smetnjama razvoju, koji sada ima već 38 godina. U početku uopšte nije bilo lako prihvatiti situaciju koja me je zadesila. Dugo sam bila u šoku, ali sam na kraju shvatila da su to moje životne karte i da moram sa njima odigrati najbolju partiju za mene i moju porodicu. Sada, kada se osvrnem na sve što smo proživeli i šta smo postigli, mogu samo da budem ponosna. Ali, nadam se da ćemo još mnogo toga uraditi za njih, jer nikako ne bih zežela da oni završe u domovima, kada nas roditelja više ne bude bilo - priča predsednica Anica Spasov.

Kako bi ostvarili svoju misiju, pokrenuli su nekoliko proizvodnih linija koje su zadovoljavale interese i veštine većeg broja članova. Ono po čemu su posebni i prepoznatljivi, ne samo kod nas, već i u čitavoj Evropi, je specifičan način pravljenja papira od paklica cigareta. Osim toga, prave i različite vrste papirne ambalaže, ali se bave i hidroponskim uzgajanjem začinskog bilja. Tu nisu stali, pa su pre nekoliko godina otvorili i Kuhinju na točkovima, a od specijaliteta izdvajaju čoko-malinu i čoko-šljivu.

Spasov naglašava da je u borbi dugoj preko 20 godina prvo pokušavala da promeni sistem, ali kada je shvatila da se naše društvo veoma sporo menja, nailazeći na nerazumevanje ne samo od okoline, već i od profesionalaca, krenula je u spostvenu bitku.

- Sada smo sigurni da je to bio pravi put, jer ovi mladi ljudi koji su nekada bili samo naša deca, postali su vrlo zadovoljni, sigurni u sebe, profesionalno određeni, vrlo radoznali i svestrani. Svako od njih ima izvesnu budućnost za koju će se boriti - zaključuje predsednica Udruženja.

Glavni cilj "Naše kuće“ je da omogući što bolji i ispunjeniji život osobama sa smetnjama u razvoju, a predsednica udruženja se nada da će u budućnosti imati sve veću podršku sugrađana i države.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR