Glas Javnosti

ГДЕ ИЗОСТАНУ КАЗНЕ, РАДИ МИТО: Еколошке бомбе угрожавају Србију, до сада ниједна општина није прихватила предлог да изгради центар за одлагање опасног отпада

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

На округлом столу у Врбасу упозорено на небезбедно управљање опасним отпадом. Загађивача треба ударити жестоко по џепу.

ЈЕДИНИ исправан и одржив принцип заштите животне средине је да плати онај који загађује! То је речено на округлом столу "Безбедно одлагање отпада", одржаном протеклих дана у Врбасу, у организацији овдашњег Еколошког покрета.

 
- Кретање опасног отпада је једноставно надзирати, јер произвођач мора да га најави, а то прати Агенција за заштиту животне средине при ресорном министарству преко Регистра извора загађења. Свака пронађена тона опасног отпада уредно мора да се најави, пословни оператер треба да поседује одговарајућу дозволу, а произвођачи су криви ако то не провере. Такође, често закаже и инспекцијски надзор - предочио је Владимир Бабић, саветник у "Еко-хемику" у Новом Саду.

Према речима Ратка Ђурђевца, председника ЕПВ, ако фирма ради а отпад не излази из ње, то је знак да је закопала еколошке бомбе у свом или комшијском дворишту.

- Ако се притом нико не казни, нема никакве сумње да је неки чиновник примио коверат. Зато, кад медији објаве да је негде откопан опасни отпад, прво питање је да ли су органи гоњења обишли чиновника надлежног за надзор или издавање дозволе - истакао је Ђурђевац.

У последње време огромне количине токсичног и експлозивног отпада откривене су у Обреновцу, Новом Саду, Кикинди, Панчеву, Баваништу и Апатину. Пале су и прве пресуде, са затворским и новчаним казнама. Оператери су од произвођача и државе узимали новац за уклањање опасног отпада, али уместо да га упућују на третман, они су га истакали на депонијама или затрпавали у њивама и тако пунили џепове. Указано је и на недовољан утрошак државног новца од еколошке таксе за третман опасног отпада.

На скупу су демантоване изјаве да код нас не може да се збрињава опасни отпад и да зато мора да се извози. Наведено је да наша земља има постројења у којима се може третирати чак 98 одсто опасног отпада.

Од 2020, Србија неће моћи да извози опасан отпад и мораће да преузме одговорност за његов третман. То неће бити лако, јер досад ниједна општина, како се чуло, није прихватила предлог да изгради центар за одлагање опасног отпада.

 


СЛОВЕНАЧКИ МОДЕЛ КАО ПРАКСА

РАЗГОВАРАЛО се и о збрињавању опасног отпада из домаћинстава, који се сада одлаже на депонијама и загађује земљу и воду. Као решење, понуђен је "словеначки модел", према којем се двапут годишње из домаћинстава прикупља електрични и електронски отпад, што не представља велику ставку на комуналном рачуну.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR