Glas Javnosti

GAZI, A NA SRBE NE MISLI! Zorana ZGUŽVALA Ustav i tri zakona zbog LATINICE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović ne haje za Ustav i zakone.

Mada je prošlo skoro dve nedelje od kako je javnost upoznata sa činjenicom da se na jednom od zvaničnih sajtova Vlade Republike Srbije nalazi "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika" kojem tu nije mesto, kako po suštini samog dela, tako ni po formi, on se danas još nalazio na istom sajtu rodnaravnopravnost.gov.rs. 

Zbog toga je redakcija "Glasa javnosti" uputila mejl u kojem je zatražila pojašnjenje zbog čega se ta knjiga nalazi tamo gde joj nije mesto.

U mejlu smo napomenuli da je sama činjenica da se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije nalazi bilo kakav dokument samo i primarno na latinici kršenje član 10. Ustava Republike Srbije i član 1. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma po kojima je u Republici Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo. 

Takođe smo primetili i da je standardizacija srpskog jezika i pisanje Rečnika u isključivoj nadležnosti SANU i da se bilo kakvim priručnikom na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije, sve i da je na ćirilici, najgrublje krše dva zakona. Zakon o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Zakon o rečniku SANU koji jasno naglašavaju da je izrada i izdavanje Rečnika u nadležnosti SANU.

Do zaključenja ovog tekstza nismo dobili nikakve povratne informacije od strane ministarke Mihajlović.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR