Glas Javnosti

GARAŽNA MESTA KOJA KOŠTAJU KAO STAN : Ove lokacije drže cene

Društvo
Autor: Glas javnosti

U nekim delovima Beograda kvadrat garažnog mesta dostiže i više od 3.000 evra. Ova cena, iako viša od kvadrata stanova u nekim delovima grada, ne čudi ako se uzme u obzir problem koji u Beogradu postoji sa parkingom, naročito centru grada

Prema rečima naših sagovornika, u Beogradu postoji konstantan nedostatak mesta za parkiranje, a uglavnom se traži i "garaža više", naročito na centralnim gradskim lokacijama.

Prema rečima agentice za nekretnine Davorke Tasić, parkiranje u Beogradu je „opšti problem“, zbog čega se garaže jako brzo rasprodaju.

Čim se pojavi neka, proda se u roku od dan-dva jer postoji konstantan nedostatak“, navodi ona.

Ona dodaje i da je izgrađeno puno novih zgrada, zbog čega je problem još veći, te da mnoge porodice imaju i po dva-tri automobila.

Pakao stanara pametne zgrade u elitnom beogradskom naselju: Šljapkaju po potopljenim garažama, a platili ih 15.000 evra

Što se tiče cena, Uroš Jovanović iz agencije „Art nekretnine“, navodi da su one i dalje na nivou koje su dostigle krajem prošle godine, kada se desio pik i cena stanova, ali i cena garaža.

„One se brzo prodaju, paralelno sa stanovima, a i cene su pratile cene stanova. Najtraženije su centralne lokacije, recimo u Resavskoj smo imali slučaj da je prodata garaža za 35.000 evra. Ljudi nekad žele i dva garažna mesta, tako da možemo reći da se uvek traži ‘garaža više’, naročito na tim centralnim, premijum lokacijama“, objašnjava Jovanović.

Top 5 lokacija na kojima garaže dostižu najviše cene

 

Uporedili smo cene garaža po beogradskim opštinama u trenutnoj ponudi na sajtovima za oglašavanje nekretnina. Kao što su nam rekli i naši sagovornici, centralne lokacije su najatraktivnije, pa samim tim i najskuplje. Rang lista u nastavku napravljena je februarskim podacima za prosečne cene kvadrata garaža dostupnim na jednoj platformi za prodaju.

1. Stari grad

Očekivano, na prvom mestu nalazi se najuži centar Beograda – opština Stari Grad, gde je, prema poslednjim podacima sajta Halo oglasi, prosečna cena kvadrata garaže 2.292 evra.

Trenutno se, ipak, u ponudi nalaze i skuplje garaže.

Tako se za dva garažna mesta koja se prodaju zajedno u Budimskoj ulici traži 35.000 evra, a budući da je ukupna površina 14 kvadrata, cena po kvadratu iznosi 2.500 evra.

U Venizelosovoj ulici nalazi se jedna gde je kvadrat još skuplji – 2.750 evra. Budući da je površina garažnog mesta 12 kvadrata, ukupna cena je 33.000 evra.

2. Savski venac

Ova opština je drugoplasirana sa prosečnom cenom garaže od 1.917 evra.

Što se tiče trenutne ponude, ukoliko izuzmemo Beograd na vodi kao ekskluzivnu lokaciju gde kvadrat garažnog mesta dostiže i 5.000 evra, garaža se može naći u, recimo, Sarajevskoj ulici za 25.000 evra, odnosno 1.786 evra po kvadratu, budući da je površina 14 kvadrata.

Takođe, na Dedinju se može naći garaža od 18 kvadrata za 30.000 evra, što znači da je cena kvadrata u ovom slučaju 1.667 evra.

3. Vračar

Na Vračaru je problem sa parkingom naročito izražen, zbog čega i na teritoriji ove opštine garaže dostižu visoke iznose. Ovde je prosečna cena kvadrata garaže 1.792 evra.

Ipak, i ovde se mogu naći mnogo skuplje garaže. Tako se jedna kod Kalenić pijace nudi za čak 3.000 evra po kvadratu, u Šumatovačkoj za 2.700, dok na Crvenom krstu kvadrat garaže košta oko 1.930 evra.

4. Novi Beograd

Na četvrtom mestu je opština koja zapravo ima istu prosečnu cenu kvadrata garažnog prostora kao prethodna na našoj listi – 1.792.

Međutim, i ovde garaže dostižu i mnogo veće iznose, pa se tako u trenutnoj ponudi nalazi jedna u Bloku 43 čiji je kvadrat procenjen na 2.917 evra, a ukupno košta 35.000, a u Bloku 67a jedna koja košta čak 49.000 evra – reč je o garaži površine 19 kvadrata, gde kvadrat košta 2.579 evra.

5. Zvezdara

Na teritoriji ove beogradske opštine prosečna cena kvadrata garažnog prostora je 1.492 evra.

Ovde se, inače, trenutno nalazi najskuplji garažni kvadrat na koji smo naišli, ukoliko izuzmemo ekskluzivnu lokaciju Beograd na vodi gde cena dostiže i 5.000 evra, a koji košta 3.170 evra i nalazi se u Ulici Vojislava Ilića.

Ipak, ako se pogledaju drugi oglasi, moguće je naći i garaže koje koštaju manje od 1.000 evra po kvadratu.

Glas javnosti/Nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR