Glas Javnosti

GAJIĆ: Odluka Ustavnog suda je suvišna! Naravno da se neće baviti bitnijim temama poput zatvaranja građana u kolektivni pritvor!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Advokat Vladimir Gajić smatra da je odluka Ustavnog suda kojom je oborena jednu od mera koje je Vlada Srbije uvela tokom vanrednog stanja usled pandemije suvišna.

 

Naime, sud je proglasio neustavnim istovremeno vođenje krivičnog i prekršajnog postupka, kao i dvostruko kažnjavanje zbog nepoštovanja odluke o zabrani kretanja.

-Radi se o pravilu “Ne bis idem”, koje podrazumeva da se ne može dva puta suditi za istu stvar. To je pitanje rešeno u krivičnom zakoniku pa ovu odluku Ustavnog suda vidim kao suvišnu, kaže za Glas Javnosti Gajić i pojašnjava:

-Ova odluka nije u vezi sa prekršajnim postupkom koji se vodi protiv Đilasa jer se protiv njega ne vodi i krivični postupak.

Ustavni sud nije rešavao mnogo ozbiljnije inicijative, a pre svega one koje se odnose na odluke vlasti u vezi sa ograničavanjem slobode kretanja i zatvaranjem građana po tri dana što je bila jedna vrsta kolektivnog pritvora. To su bila flagrantna kršenja ljudskih prava. Naravno, Ustavni sud se neće baviti ovim temama, kaže naš sagovornik kojem je ovo bliska tema jer zastupa ljude koji su kršili zabranu kretanja.

-Trenutno imam tri krivična postupka pred sudovima u Šapcu, Somboru i Vrbasu koja se odnose na kršenje izolacije za vreme vanrednog stanja. Očekujem da će se povoljno završiti po moje branjenike.

U Šapcu je već dva puta doneta oslobađajuća presuda, očekujem da bude potvrđena. U Somboru je suđenje u toku, a u Vrbasu su malo ozbiljniji dokazi tužilaštva pa idemo na nagodbu verovatno.

(Glas Javnosti/N.G.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR