Glas Javnosti

Frizeri, teretane, kozmetički saloni poštuju mere zaštite, ali uz manje nepravilnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

U frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima u Srbiji, obevljeno je 550 nadzora u kako bi se proverilo da li se poštuju pravila rada u vreme epidemije korona virusa.

- Najčešće su kontrolisani frizerski i kozmetički saloni gde postoji manji broj nepravilnosti – ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne količine, kaže Goran Stamenković pomoćnik, ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor

On podsetio da je vlasnik objekta dužan da upozori klijenta da nosi masku. Prema njegovim rečima u određenim objektima nisu istaknuta pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih lokala procenat utvrdjenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

"Rađen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima i u školskim objektima gde postoji produženi boravci", rekao je Stamenković.

Ocenio je da su zajedničke kontrole gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom.

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković je rekao da će se sa kaznama početi brzo.

Istakao je da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču.

Za fizičko lice se mogu izreći kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara. Komentarišući upotrebu klima-uređaja, Stamenković je rekao da se svi drže preporuka.

"Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenose virus", ukazao je on.

Stamenković je rekao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

"Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati. Uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost odredjenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere", ukazao je Stamenković.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR