Glas Javnosti

Fridom Haus: Pink i Informer propageri vladajuće stranke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Organizacija Fridom Haus, koja se bavi ljudskim pravima i promovisanju demokratije, ocenjuje da je veliki problem u Srbiji smanjena medijska sloboda

 U ovogodišnjem izveštaju Fridom hausa jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava je smanjenje slobode govora medija.

Izveštaj navodi kako je većina štampanih i elektronskih medija u zemlji pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke.

Kao najlošiji primeri, u izveštaju su izdvojeni TV Pink i Informer, za koje se kaže da služe kao propagandna glasila vladajuće stranke, promovišući stranku i njenog lidera demonizujući i kritikući njihove oponente.

Kako se dalje navodi u izveštaju, u manje ekstremnim slučajevima, nacionalna tlevizija RTS ili dnevnik Politika služe se suptilnijim provladinim izveštavanjem koje se između ostalog sastoji i u tome da se opoziciji i njenim aktivnostima daje vrlo malo prostora.

U kritičke glasove, izveštaj ubraja televiziju N1 i dnevnik Danas, navodeći da je njihov uticaj limitiran.

Kao najznačajnije medijske događaje prethodne godine, izveštaj između ostalog navodi govor predsednika Vučića u Davosu u kome je rekao da je ponosan na srpske ekonomske reforme, ali ne i na nivo medijske slobode, što su mnogi protumačili kao hipokriziju.

Izveštaj se detaljno bavi napadima na novinare, za koje kaže da uglavnom ostaju nekažnjeni, uključujući pretnje upućene redakciji N1 i Slobodanu Georgievu iz BIRN-a. 

Ono što je FH pohvalio je činejnica da je 2019. godine četvoro ljudi osuđeno za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Kada je u pitanju medijska situacija u Srbiji, FH je posebno izrazio zabrinutost za pretnje i loš tretman novinara, kao i za neprijateljsku političku i ekonomsku atmosferu u kojoj se oni nalaze.

"Epidemija koronavirusa predstavlja dodatni pritisak na medije koji već ionako kubure sa novcem, a vanredna stanja uvek pružaju zgodnu priliku za zloupotrebe tako da nisam optimista kad je u pitanju neposredna budućnost", ističe Čaki.

Primećuje i da se demokratske sile, poput Evropske unije i SAD, postepeno povlače sa Balkana, a ta praznina se popunjava drugima.

"Rusija i Kina su oportunistički nastrojene, ali njihov korozivni uticaj će ostaviti dugotrajne posledice na demokratiju na Balkanu", upozorava Čaki.

 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR