Glas Javnosti

FOTOGRAFIJA KOJA SKRIVA NAJVEĆU TUGU: Tragedija ovekovečena fotoaparatom vredna Pulicerove nagrade (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Još kao mali, Džon L. Gant je, tokom odrastanja u Sirakuzi, pokazivao želju da se bavi fotografijom. Put ga je, početkom Drugog svetskog rata, odveo u avijatičare, da bi se po završetku rata kao 26-godišnjak 1950. godine obreo u redakciji Los Anđeles Tajmsa.

Četiri godine su prošle, iza njega je bio veliki broh zadataka, a tog 2. aprila je izašao na trem svog doma koji gleda na plažu u Hermosa Biču. Tada je čuo komšiju kako dovikuje "Nešto se dešava na plaži".

Gant je zgrabio svoj fotoaparat i sjurio se ka mestu dešavanja. Prišao je na nekoliko desetina metara od mladog para, za koji će se kasnije ispostaviti da su gospodin Džon Mek Donald i njegova supruga. 

Tek nakon što je zabeležio trenutak njihovog očaja, saznao je šta se desilo. Samo nekoliko momenata ranije, njihov 19-mesečni sin Majkl igrao je se pored obale, kada je naišao veliki talas i dečaka odvukao u dubinu. Kasnije tog dana, njegovo telo isplivalo je oko kilometar i po od mesta na kom je nestao...

Fotografija na kojoj je ovaj bračni par osvanula je sutradan u Los Anđeles Tajmsu. Ali, to nije bilo sve. 

Godinu dana kasnije, dok je razvijao film, Gant je dobio poziv koji ga je naterao da se za trenutak izgubi - njegova fotografija, tada već poznata širom sveta kao "Tragedija pored mora", donela mu je te 1955. godine Pulicerovu nagradu.

 

Gant je preminuo 2007. godine.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR