Glas Javnosti

FON DER LAJEN SAOPŠTILA: Pomoć članica EU Ukrajini do sada 68 milijardi evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen apelovala je u Pragu da se nastavi svakodnevna opipljiva pomoć Ukrajini, kojoj su do sada, kako je rekla, članice Evropske unije pomogle s ukupno 68 milijardi evra.Posle razgovora s češkim predsednikom Petrom Pavelom, Fon der Lajen je rekla da će Evropska komisija sutra da predloži zakon o proizvodnji municije.

"Predsednik Pavel vratio se iz Ukrajine i rekao mi je da je sada najpotrebnija municija“, kazala je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen dodala je da je u predlogu novih propisa sadržana i klauzula o finansiranju u iznosu od milijardu evra.


„Isporuke municije od ključnog su značaja za odbranu Ukrajine i eventualnu kontraofanzivu i povratak teritorija. Razgovarali smo i o članstvu Ukrajine u EU. Znamo da neće ići jednostavno ali spremni smo da joj pomognemo da prevaziđe teškoće. Jer u našem je interesu da se širi zona stabilnosti i bezbednosti koju predstavlja EU“, kazao je češki predsednik.

Tokom kratke posete predsednice Evropske komisije Pragu, prema rečima češkog predsednika, razgovarano je i o odnosima s Kinom.

„Jasno je da se tu radi o rivalitetu. Kina i demokratske zemlje ne dele iste vrednosti. Kina ima druge strateške ciljeve i na naše odnose treba da gledamo i iz tog ugla“, rekao je Pavel.

Fon der Lajen sastala se i s češkim premijerom Petrom Fijalom gde je pored pomoći Ukrajini glavna tema bila energetska bezbednost, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR