Glas Javnosti
posta

Festival ČVARAKA ( šoder i duvan čvaraka) već prvi dan imao 50.000 posetioca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu gastronomski događaj održava se svake godine u prvoj polovini oktobra i ispraćen je bogatim kulturno – umetničkim programom, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i kolubarskom keju.

Reč je o manifestaciji novijeg datuma, koja je nastala sa ciljem da promoviše autentičan proizvod valjevskog kraja. Prvi izdanje Festivala održano je na Miholjdan, 12. oktobra 2006. godine i bilo je promotivnog karaktera. Ove godine je već prvi dan festival posetilo 50.000 ljudi, koliko se očekuje i sutra. Izlagača je bilo iz više republika, kao i posetioca.
Manifestacija okuplja veliki broj posetilaca koji imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde ne priprema na ovakav način.Tvorac manifestacije Slaven Batočanin kaže da je ranijih godina broj učesnika na manifestaciji bio i veći , ali da ove godine cene i smanjenje broja svinja u ovom kraju utiču na sam broj učesnika.

„Nije malo svakako 52 ekipe , ali bilo je godina kada je bilo i do 80. Ali očekujem da će biti i bolje nego ranije jer je sama manifestacija ove godine , a posle dve godine pauze, bolje i temeljnije organizovana. Ove godine dolaze nam i ekipe van Valjeva i verujem da će biti velika gužva. Festival šoder čvaraka je u subotu , a duvan čvarci u nedleju , ali biće i jednog i drugog oba dana. Nije lako ove godine mesarima jer svinja nema, masnoće nema , mnogi su tražili od nas da nabavimo mi masnoću , ali koga god sam ja zvao nisam našao. Ipak mislim da su pripremili dovoljno. Potražnja je velika i bojim se da drugi dan neće biti mnogo duvan čvaraka u prodaji, da će se to brzo rasprodati na to mislim“, rekao je Batočanin.

Po njegovim rečima cena duvan čvaraka kretaće se od 1300 dinara pa naviše za kilogram jer su poskupele i svinje i masnoća, a sami takmičari za učešće plaćaju kotizaciju u visini od 10 000 dinara za dva dana.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR