Glas Javnosti

FEKALIJE U ZGRADI U STROGOM CENTRU BEOGRADA: Stanari se već mesecima GUŠE U SMRADU! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Život u centru Beograda već je mnogima dovoljno težak zbog zagađenja vazduha i saobraćajne buke. Ali kada se na sve to dodaju i fekalije u podrumu stambene zgrade i to traje više meseci, onda je jasno da je u pitanju ozbiljan problem!

Zbog kanalizacionih problema, pojedini građani Beograda su mesecima na mukama. Oni koji žive u Ulici Kraljice Natalije 4  tvrde za N1 da se od septembra guše u smradu, jer im u podrumu plivaju fekalije. Zvali su nadležne, ali su dobili odgvor da ne mogu da im pomognu. Zbog toga pitaju predstavnike gradske vlasti: ko će da ih zaštiti kad se zaraza bude proširila i u stanove?

Tantalove muke. Tako stanari iz centra Beograda opisuju „scenario“ u kom su se našli zbog izlivanja kanalizacije. Od smrada mesecima ne mogu da uđu u podrume, a fekalije i pacovi im dodatno otežavaju situaciju.

„Od septembra nam se zgrada oseća na poljski toalet i iz dana u dan je sve to nepodnošljivije i sve gore. Sad dolaze i topliji dani i ne znam kako ćemo se izboriti sa ovom količinom smrada, a nivo fekalija u podrumu iz dana u dan sve više raste“, navodi Bogdan Pirgić, stanar zgrade.

„Dane provodimo već mesecima u smradu, inače mi imamo problem, jer smo u dvorišnom stanu i mi smo ranije provodili vreme u dvorištu, pili kafu, što sad ne možemo zbog smrada“, kaže Milijana, stanarka zgrade.

Osim praznog dvorišta zgrade, prazna je i žica za veš. Napušten je i koš za košarku. Smrad je poremetio i najmlađe. „Dobro osećam i smeta mi jako, ne mogu da se igram sa drugarima u dvorištu i plašim se da mi ne dođe pacov u dvorište“, priča nam dečak Srđan.

A kako bi problem sa kanalizacijom i izlivanjem fekalija rešili, stanari su se u septembru prošle godine obratili Javnom preduzeću „Gradsko stambeno“ kom, kako tvrde, redovno plaćaju održavanje.

foto: N1

-Posle pet meseci su se pojavili da saniraju problem, iskopali su veliku rupu, napravili krš i lom, popravili pogrešnu cev, zakopali nazad i nestali i od tad ih više nismo videli, tvrdi Pirgić.

Slaviša Milosavljević, upravnik zgrade, kaže da ne zna kome više da se obrati. „Od njih sam tek pre tri dana dobio zvanično obaveštenje da oni ne mogu ništa da urade, smatram da je to tolika njihova neodgovornost da je to strašno“, navodi.

Da ništa ne mogu da urade kažu i iz Gradskog stambenog. Tvrde da su na teren izlazili nekoliko puta, ali da rešenje problema nije bilo moguće, jer bi izvođenje radova, kako kažu, naštetilo objektu koji se nalazi tik uz zgradu stanara.

foto: printscreen N1

-U želji da se pomogne stanarima, više naših inženjera tražilo je potencijalno rešenje bez rušenja, ali kako stambena zajednica ne poseduje čak ni projekat same stambene zgrade koji bi jasno prikazivao trase instalacija, izvođenje bilo kakvih radova sa naše strane, bez velikog rizika od rušenja lokala, nije moguće. Stambena zajednica ne želi da snosi odgovornost za eventualno rušenje usled radova koje bi izvodilo ‘Stambeno', navodi se u odgovoru.

-Kažu da naša kanalizaciona cev prolazi pored ova dva ulaza u tržni centar i ako se slučajno sruše ta dva dela, tražili su od mene da potpišem da stanri zgrade snose troškove što ne dolazi u obzir. Mi nemamo veze sa tržnim centrom ni sa Gradskim stambenim, to je njihova obaveza da urade i još sam im predlagao neke druge stvari da stave novu cev, oni kažu – ne možemo mi to bez projekta, priča upravnik zgrade Milosavljević.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR