Glas Javnosti

Farmeri se i dalje muče sa nivoom aflatoksina u mleku, kako da se usklade sa evropskim standardom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvođači mleka u Srbiji godinama muku muče sa aflatoksinom u mleku, jer je dozvoljeni nivo te materije u Evropskoj uniji 0,005 mikrograma po litru, dok je kod nas pet puta veći. Iako je trebalo da se naši proizvođači mleka uklope u evropski standard do 1. decembra ove godine, taj rok je pomeren za još godinu dana.

Sa godišnjom proizvodnjom od 100.000 litara mleka i 40 muznih krava, Peter Čorba iz Mužlje pored Zrenjanina, ubraja se među veće individualne proizvođače u Srbiji. Ovom proizvodnjom se bavi već tri decenije i njemu aflatoksin zadaje ozbiljne probleme.


Trideset godina se bavim sa ovom proizvodnjom, mlečnim govedarstvom, a sa aflatoksinom u zadnje vreme smo na granici. Pratimo te neke trendove koje kažu u Evropi i samim tim, bar ja sam došao do tog proizvoda MT i stavili smo malo u probu da vidimo kako funkcioniše i prvi rezultati koji su nam dati, pošto je uključen novosadski Poljoprivredni fakultet za stočarstvo, su pozitivni", kaže Peter Čorba.

Ovih dana širom Srbije organizuju se edukativni seminari na temu kako smanjiti aflatoksin u mleku i ostvariti evropski standard. Predavači su eminentni evropski stručnjaci iz ove oblasti.

"Način je da to uradimo da koristimo oksidante mikrotoksina, jedan od proizvoda koje možemo koristiti je MT, i  koristimo ga sto grama po kravi. Možemo ga koristiti i za ostale životinje svakodnevno dok ne rešimo problem sa aflatoksinom u mleku", kaže Nandor Pal, predstavnik "Olmiks grupe" iz Rumunije.

"Nekoliko većih mlekara u Srbiji su prepoznale MT, prepoznale su francuski proizvod koji se koristi u puno zemalja Evrope i već su kupili količine koje daju dalje svojim farmerima od kojih kupuju mleko", kaže Borivoj Jakovljević, specijalni savetnik "Šmek-Komerca".

To je, kaže, jedan od načina kako farmeri mogu dođu do tog proizvoda, a drugi je preko prodavnica stočne hrane i poljoprivrednih apoteka.  

Aflatoksin je kancerogena materija koja je proizvod razvoja plesni koja se javlja u sušnim godinama u mleko ova gljivica stiže preko kukuruza koji je deo stočne hrane,a da li će nova primena dodatka stočnoj hrani koja se za sada uvozi konačno dati željene rezultate saznaće se veoma brzo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR