Glas Javnosti

FANTASTIČNO OTKRIĆE! ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE MISTERIOZNE KULE NA OBALI DUNAVA: Tražili ANTIKU, a dobili srednjovekovnu GRAĐEVINU IZ 11. VEKA! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arheološka kampanja na lokalitetu Egeta kod Brze Palanke nedavno je završena i bila je usmerena na istraživanje severoistočne kule utvrđenja, a nalazi se u takozvanom sektoru pet.

Radovi su realizovani u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizovali su ga Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Istraživanja je pomogao sopstvenim sredstvima i negotinski muzej.

- Radili smo sa ciljem da severoistočnu kulu utvrđenja pripremimo za restauratorsko-konzervatorske radove. Ima 55 kvadratnih metara i potpuno smo je očistili do dubine dva i po metra, negde i niže zbog pada terena. Sada se kula vidi sa spoljne i unutrašnje strane, sve je iscrtano i sva je dokumentacija na terenu završena. Cilj je, kao i sve ovo što radimo na Limesu, Šarkamenu i svim našim lokalitetima, da se to u jednom trenutku konzervira i na pravi način predstavi javnosti - kaže muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu arheolog Gordan Janjić koji je uz vanrednog profesora na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Pericu Špehara rukovodilac projekta, pišu Novosti. 

Utvrđenje na lokalitetu Egeta prava je misterija. Nalazi se na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba. Baš ovo utvrđenje je i jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava.

- To je fantastično otkriće. Mi smo tražili antiku sa namerom da objedinimo lokalitete iz perioda Limesa, a dobili smo srednjovekovnu građevinu iz 11. veka sa nalazima koji to potvrđuju. U jednom delu imamo praistorijske slojeve, što znači da je neki kontinuitet življenja tu bio. Ono što je problem, taj lokalitet je prekopavan vojnim vežbama JNA pre 40-50 godina i dobrim delom je devastirana istočna strana utvrđenja, istočni bedem, jednim delom i zbog pozajmišta peska na zapadnoj strani, ali mi polako radimo sa ciljem da to prezentujemo na pravi način - dodaje Janjić.

 

Namera je arheologa da kampanju prate i konzervatorski radovi. Ovaj multikulturalni lokalitet sa slojevima praistorije, antike do srednjeg veka, u proteklih pet godina prošao je kroz geo-fizička istraživanja i arheološka iskopavanja, pa je red da se sve pronađeno na Egeti i adekvatno zaštiti.

- Imamo jednu celinu, jako lepu kulu koja je kružnog oblika, neobična, vrlo važna, s obzirom na to da se radi o 11. veku. To je i praktično raritetna stvar. S obzirom na dosadašnja petogodišnja istraživanja došli smo do dovoljno podataka da već, možda, naredne godine možemo razmišljati o jednoj monografiji, a vrlo smo blizu do dovođenja materijala u takvo stanje da možemo da radimo i izložbu koja bi obišla čitavu Srbiju, pogotovu što se radi o jedinstvenom utvrđenju te vrste - ističe Gordan Janjić, dodajući da će se na sledećem konkursu Ministarstva kulture pojaviti sa zahtevom za obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove na ovom lokalitetu.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR